ΑΘΗΝΑ
10:18
|
25.04.2024
Συζητήθηκε τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πραματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (17/11) η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στην Κωνσταντινούπολη.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη του Πομπέο είναι εστιασμένη στη “θρησκευτική ελευθερία” και στα “θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και την περιοχή” και στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη στο Φανάρι είναι προγραμματισμένη ξενάγηση στο γειτονικό τζαμί Ρουστέμ Πασά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και χαρακτήρισε “σπουδαίο προνόμιο” την παρουσία του στο Φανάρι. Σύμφωνα με πηγές του Πατριαρχείου, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν θέματα που άπτονται των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Μετά τις συνομιλίες ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του ξεναγήθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ έξω από το Πατριαρχείο συγκεντρώθηκαν εθνικιστές της Ένωσης Τούρκων Νέων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη.

Η επίσκεψη Πομπέο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Άγκυρα, κυρίως επειδή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν προγραμμάτισε συναντήσεις με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα