ΑΘΗΝΑ
13:46
|
25.04.2024
Ο ιός της Τσαπάρε σκότωσε τους τρεις από τους πέντε ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί σε νοσοκομείο της Λα Παζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) των ΗΠΑ εντόπισαν στη Βολιβία περιστατικά διάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο ενός σπάνιου ιού που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικούς πυρετούς κι εμφανίζει ομοιότητες με τον Έμπολα.

Σύμφωνα με τις ιατρικές αναφορές, το 2019 δύο ασθενείς μετέδωσαν τον ιό σε τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομείο της Λα Παζ. Ο ένας από τους δύο ασθενείς και δύο από τρεις νοσηλευτές στην πορεία απεβίωσαν. Πριν από αυτά τα περιστατικά, ο ιός είχε εντοπιστεί μία μόλις φορά, το 2004, στην περιοχή Τσαπάρε, 600 χιλιόμετρα ανατολικά της Λα Παζ.

“Η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι ένας νεαρός ειδικευόμενος γιατρός, ένας γαστρεντερολόγος κι ένας τραυματιοφορέας κόλησαν τον ιό αφού ήρθαν σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς”, δήλωσε Κέιτλιν Κόσαμπουμ, επιδημιολόγος του CDC, συμπληρώνοντας ότι συνολικά τρεις από τους πέντε φορείς του ιού κατέληξαν στην πορεία.

Οι γιατροί πιθανολογούν ότι ο ιός πέρασε στους ανθρώπους από τα ποντίκια και ότι εντοπίζεται στα σωματικά υγρά, γεγονός που τον καθιστά πιο εύκολα διαχειρίσιμο σε σχέση με τους αναπνευστικούς ιούς (όπως ο κορονοϊός που προκαλεί την Covid-19).

Η Κόσαμπουμ ανέφερε ότι τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα και πίσω από τα μάτια, εμετούς, φαγούρα και αιμορραγία στα ούλα.

“Καταφέραμε να απομονώσουμε τον ιό και διαπιστώσαμε ότι σχετίζεται με τον ιό της Τσαπάρε”, αποκάλυψε η Μαρία Μοράλες-Μπετούγιε, παθολόγος του CDC. “Η έκπληξη μας ήταν μεγάλη” εξομολογείται, “είχαμε πιστέψει ότι αντιμετωπίζαμε μια πιο συνηθισμένη νόσο”.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του Επιδημιολογικού Κέντρου παρουσιάστηκαν χθες, Δευτέρα 16/11, στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Ιατρική και την Υγιεινή των Τροπικών (ASTMH). Το εύρημα της μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρήθηκε σημαντικό, αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής επιδημικής έκρηξης.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πιθανό ο ιός να υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και να μην είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα γιατί παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον δάγκειο πυρετό.

“Αυτά που δεν ξέρουμε για τον ιό της Τσαπάρε είναι πολλά”, δήλωσε ο πρόεδρος της ASTMH, δρ Τζόελ Μπρέμαν, “αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι όλοι οι φορείς της Βολιβίας και των ΗΠΑ που συνεργάστηκαν κατάφεραν πολύ γρήγορα να δημιουργήσουν ένα διαγνωστικό τεστ, να επιβεβαιώσουν τη διάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και την ‘καταγωγή’ του από τα τρωκτικά”.

Όπως σχολίασε στη συνέχεια του μηνύματός του ο κ. Μπρέμαν, “είναι μια πολύτιμη υπενθύμιση ότι οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες και ο άρτιος εξοπλισμός τους είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της ανθρωπότητας απέναντι στην απειλή κάθε φονικής επιδημίας”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα