ΑΘΗΝΑ
20:50
|
16.09.2024
Διαμαρτύρονται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει και άλλο τα μέτρα "επιτήρησης" των πολιτών.
©PHOTOPQR/LE PARISIEN/Philippe de Poulpiquet ; Paris ; 24/08/2020 ; Paris (75), le 24 août 2020. PSG-Bayern. Des centaines supporters se sont rassemblé et des heurts ont éclaté sur les Champs-Elysées après la défaite du PSG lors de la finale de la Ligue des champions. (MaxPPP TagID: maxnewsspecial470389.jpg) [Photo via MaxPPP]
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλές δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες βγήκαν απόψε στους δρόμους του Παρισιού, της Λυών, της Νάντης και άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων.

Διαμαρτύρονται για την προσπάθεια της κυβέρνησης του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει και άλλο τα αστυνομοκρατούμενα μέτρα παρακολούθησης και «επιτήρησης» των πολιτών, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ελευθερία του Τύπου.

Αφορμή έδωσε η συζήτηση του νόμου «Καθολικής Ασφάλειας» στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο νέος νόμος απαγορεύει μεταξύ άλλων τη δημοσίευση εικόνων και βίντεο με αστυνομικούς εν ώρα «δράσης» από δημοσιογράφους και πολίτες ενώ αυξάνεται η παρακολούθηση των πολιτών με τη χρήση καμερών και τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones). Οι παραβάτες του νόμου τιμωρούνται με πρόστιμο 45.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης 1 έτους.

Όπως αναφέρει στον λογαριασμό της στο Τουίτερ η δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια ελληνικών ΜΜΕ στη Γαλλία, Μαρία Δεναξά, στο Παρίσι μεγάλο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε απόψε έξω από το κοινοβούλιο, διαδηλώνοντας προηγουμένως στην λεωφόρο Σεντ Ζερμαίν.

Μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων επιχείρησε να απωθήσει μέρος των διαδηλωτών που βρισκόταν σε δρόμους πέριξη του κοινοβουλίου.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα