ΑΘΗΝΑ
19:56
|
19.04.2024

Νέα ναυτική βάση στην Αφρική δεκαετίες μετά την πτώση της ΕΣΣΔ δημιουργεί η Ρωσία στη λεγόμενη “Μαύρη Ήπειρο”, μετά την υπογραφή συμφωνίας με το Σουδάν […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα ναυτική βάση στην Αφρική δεκαετίες μετά την πτώση της ΕΣΣΔ δημιουργεί η Ρωσία στη λεγόμενη “Μαύρη Ήπειρο”, μετά την υπογραφή συμφωνίας με το Σουδάν στις 6 Νοέμβρη.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ακριβής τοποθεσία της ναυτικής βάσης ανεφοδιασμού του ρωσικού στόλου στο Σουδάν. Από πληροφορίες των ιστοσελίδων της βρετανικής εφημερίδας Financial Times και της ιστοσελίδας αμυντικών και στρατιωτικών θεμάτων Defencenews.com έγινε ωστόσο γνωστό πως θα δοθεί λιμάνι και έκταση γης δωρεάν στις ρωσικές δυνάμεις για 25 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Στη ρωσική ναυτική βάση θα υπάρχουν τουλάχιστον 300 άτομα στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό και θα υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού τεσσάρων μεγάλων σκαφών,συμπεριλαμβανομένων και πυρηνοκίνητων. Θα υπάρχει επίσης ναυπηγείο επισκευών και αποθήκες με όπλα, πυρομαχικά διαφόρων τύπων και δυνατοτήτων δίχως προϋποθέσεις ή όρους.

Η συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στην ρωσική κυβέρνηση και τον μεταβατικό πρόεδρο του Σουδάν, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Οι πρώτες συνομιλίες ωστόσο είχαν ξεκινήσει το 2017 επί του πρώην προέδρου Ομάρ Μπασίρ και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο κατά την τότε συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σουδανό ομόλογό του στο Σότσι.

Η πρώην ΕΣΣΔ είχε ναυτική βάση στη Σομαλία της ανατολικής Αφρικής ως τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα