ΑΘΗΝΑ
13:07
|
01.07.2024
“Η κίνηση του Ισραήλ αντιβαίνει στα διεθνή ψηφίσματα”, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για την απόφαση του Ισραήλ να προκηρύξει διαγωνισμούς για την ανέγερση 1.257 νέων στεγών σε 108 εβραϊκούς οικισμούς κοντά στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Μια απόφαση που σύμφωνα με το Ριάντ αντιβαίνει σε όλα τα διεθνή ψηφίσματα και συμβάσεις.

“Το Υπουργείο επιβεβαιώνει την απόρριψη και την καταδίκη του Βασιλείου για την ενέργεια του Ισραήλ που αντιβαίνει στα διεθνή ψηφίσματα”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τα στεγαστικά του σχέδια στην περιοχή την Κυριακή και αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της ισραηλινής ηγεσίας είναι να επισπεύσει το εν λόγω έργο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.   

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Τουρκίας στα νέα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ.  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: “Στην ημέρα αυτή που γιορτάζουμε την 32η επέτειο της ίδρυσης του Παλαιστινιακού Κράτους, υπενθυμίζουμε για ακόμη μια φορά πως τα παλαιστινιακά εδάφη ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό και καλούμε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας που στηρίζουν το όραμα της λύσης των δυο κρατών να αντιταχθούν κατά αυτών των προκλητικών δραστηριοτήτων του Ισραήλ”.

Η Άγκυρα κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθεια σφετερισμού των δικαιωμάτων  του παλαιστινιακού λαού. “Το Ισραήλ κατασκευάζοντας επιπροσθέτους οικισμούς ανάμεσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, προσπαθεί να εμποδίσει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους”, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Να σημειωθεί πως το Ριάντ έχει σιωπηλά αποδεχθεί τις συμφωνίες του Ισραήλ με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για εξομάλυνση των σχέσεων τους, αλλά έχει δείξει πως το ίδιο δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μια παρόμοια κίνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα