ΑΘΗΝΑ
06:07
|
27.04.2024

Παρά τις έντονες γερμανικές πιέσεις και τις εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις, η αντιπαράθεση Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή τις βουλγαρικές απαιτήσεις σε θέματα Ιστορίας και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις έντονες γερμανικές πιέσεις και τις εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις, η αντιπαράθεση Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή τις βουλγαρικές απαιτήσεις σε θέματα Ιστορίας και γλώσσας εντείνεται μετά και από το βέτο που άσκησε την Τρίτη,17 Νοεμβρίου, η Σόφια στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στη διάρκεια σημερινών δηλώσεων που έκανε με αφορμή το βουλγαρικό βέτο, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του  και χαρακτήρισε το βουλγαρικό βέτο αφενός σαν την «μεγαλύτερη ήττα της ΕΕ» και αφετέρου μία «μεγάλη αδικία».

Ισχυρίστηκε πως δεν αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας και πως ο μόνος λόγος για την άκαμπτη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι «πως πλησιάζουν εκλογές».

Παρόλα αυτά έκανε έκκληση προκειμένου να δοθεί «μία ευκαιρία τις επόμενες μέρες σε νέες διαπραγματεύσεις» εκτιμώντας ότι ακόμη και τώρα «υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία πριν την εκπνοή της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, στις 31 Δεκέμβρη.

Ωστόσο από τις μετέπειτα δηλώσεις του Ζάεφ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας φάνηκαν ισχνές καθώς ο ίδιος υποστήριξε πως οι απαιτήσεις της Σόφιας για «τη μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα δεν είναι διαπραγματεύσιμες». Παρόλα αυτά παρέμεινε αισιόδοξος προσθέτοντας πως «θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντά μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα