ΑΘΗΝΑ
12:04
|
26.04.2024
Τα Κανάρια νησιά δεν θα γίνουν η “νέα Λέσβος” – Οργή για την αδιαφορία της κεντρικής ηγεσίας της Ισπανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες μετανάστες απομακρύνθηκαν από το λιμάνι Arguineguín στα Γκραν Κανάρια μετά τη ραγδαία αύξηση σε αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο ισπανικό νησιωτικό σύμπλεγμα από την Αφρική. Η αστυνομία απομάκρυνε μια ομάδα 225 ατόμων από το λιμάνι, στο οποίο, όμως, παραμένουν χιλιάδες ακόμα άτομα. Κάποιοι διανυκτερεύουν σε σκηνές και άλλοι κοιμούνται στο έδαφος. Στο λιμάνι επικρατεί το αδιαχώρητο.

Δικαστής αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης χαρακτήρισε την κατάσταση στα Γκραν Κανάρια “απάνθρωπη” ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3 ότι “δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τα Κανάρια σε νέα Λέσβο”.

“Οι μετανάστες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς προορισμό στη ζωή”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Efe ένας τοπικός αξιωματούχος από τα Γκραν Κανάρια. “Καταδικάζουμε τη συνεχή αδιαφορία του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάσταση διαβίωσης αυτών των ανθρώπων αλλά και για το νησί μας. Ζητούμε να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι”, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του νησιωτικού συμπλέγματος Αντόνιο Μοράλες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ισπανική “Ελ Παΐς” (El Pais) από τις αρχές τους έτους μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα Κανάρια Νησιά, αριθμός δεκαπλάσιος σε σχέση με το 2019 .

Το γεγονός ότι οι μισές από τις 16.000 αφίξεις σημειώθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα, έχει αναγκάσει την κυβέρνηση της Ισπανίας να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και πολιτικής κρίσης.  


Οι μαζικές αφίξεις ανέδειξαν τις ελλείψεις σε υποδομές και την αδυναμία των τοπικών αρχών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων ενώ αυξάνεται ο φόβος για πολιτική εκμετάλλευση της όλης κατάστασης από ακροδεξιές οργανώσεις και κόμματα, όπως το Vox. Αξιωματούχοι της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για την έλλειψη βοήθειας από την κεντρική ηγεσία της Ισπανίας και σε πολλές παράκτιες πόλεις των Κανάριων Νησιών κάτοικοι έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται καθημερινά για την παρουσία των μεταναστών στις περιοχές τους εν μέσω της πανδημίας.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα Κανάρια Νησιά, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση της Ισπανίας να δεσμευτεί για τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως τη μετεγκατάσταση κάποιων ατόμων σε καταυλισμούς στην ενδοχώρα αλλά και την έναρξη μαζικών απελάσεων.

Την ίδια ώρα οι διελεύσεις μεταναστών και προσφύγων από τα χερσαία σύνορα της Ισπανίας, όπως στους θύλακες Θέουτα και Μελίγια, έχουν μειωθεί σημαντικά. Από τις αρχές του έτους μόλις 1.500 προσπάθησαν να περάσουν στην Ισπανία από τη Θέουτα και Μελίγια, ενώ το 2019 είχαν επιχειρήσει να διασχίσουν τα σύνορα έως και 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης στα Κανάρια Νησιά πέντε υπουργεία – Μετανάστευσης, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Άμυνας και Περιφερειακής Πολιτικής – δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν υπό τις οδηγίες της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο. Το υπουργείο Άμυνας παραχώρησε τέσσερις χώρους για τη στέγαση των μεταναστών και των προσφύγων από τα Κανάρια Νησιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα