ΑΘΗΝΑ
15:43
|
19.04.2024

Την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ μοναρχιών του Περσικού Κόλπου που σύναψαν συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ ενθάρρυνε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ μοναρχιών του Περσικού Κόλπου που σύναψαν συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ ενθάρρυνε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο φθάνοντας στο Τελ Αβίβ από τη Γεωργία στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας που ολοκληρώνει την ερχόμενη Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία.

Ο Πομπέο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη και άλλων ειρηνευτικών συμφωνιών ανάμεσα στο Ισραήλ και χώρες της Μέσης Ανατολής μετά από εκείνες που υπογράφηκαν στα μέσα Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο από αξιωματούχους του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε λίγο μετά τις 5.00 μ.μ. στο πρωθυπουργικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του από το Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι εκτίμησε ότι τέτοιες συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων είναι «ορόσημο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή» και ιδιαίτερα σημαντικές γιατί «φθίνουν την επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του εξήρε ιδιαίτερα το ρόλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίτευξη συμφωνιών ανάμεσα στο Ισραήλ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τονίζοντας ότι δίχως τη δική του συμβολή δεν θα ήταν εφικτή.

Με αφορμή την πρότερη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ Ζαγιάνι, διέκρινε ευκαιρίες για σημαντικά οφέλη «για τους λαούς Ισραήλ και Μπαχρέιν», ιδιαίτερα στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο» είπε ο Νετανιάχου αναγγέλλοντας τη μόνιμη αεροπορική σύνδεση του Ισραήλ με το Μπαχρέιν μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν δήλωσε αισιόδοξος μετά τις συναντήσεις που είχε από το πρωί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, χαρακτηρίζοντάς τες «παραγωγικές και εποικοδομητικές». Δήλωσε «αισιόδοξος» για το μέλλον, διαπιστώνοντας και αυτός «καθαρά οφέλη για τους λαούς μας» από τις δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε εμπόριο, τουρισμό, χρηματοπιστωτικές, εκπαίδευση, καινοτομία.

Ανήγγειλε την αεροπορική σύνδεση των χωρών μας από το 2021 με πτήσεις σε Τελ Αβίβ, Εϊλάτ και Χάιφα, προσθέτοντας ότι από την 1η Δεκέμβρη το σύστημα βίζας καταργείται μεταξύ δύο χωρών.

Εκτίμησε πως η συνεργασία Μπαχρέιν – Ισραήλ «θα ανοίξει το δρόμο για ειρήνη στη Μέση Ανατολή» αναγνωρίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν  μπορεί να επιτευχθεί δίχως επίλυση της  ισραηλινοπαλαιστινακής διένεξης. «Βιώσιμη λύση χρειάζεται να επιτευχθεί» τόνισε, προβλέποντας ως εφικτή μία «ασφαλή και ευημερούσα Μέση Ανατολή για όλους τους λαούς μας».

“Πομπέο πήγαινε στη χώρα σου!”

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Παλαιστίνιους καθώς σημειώνεται ελάχιστες μέρες μετά την ανακοίνωση περαιτέρω επέκτασης του εβραϊκού εποικισμού Γκίβατ Χαμάτος που εάν προχωρήσει θα αποκόψει την εδαφική συνέχεια παλαιστινιακών εδαφών μεταξύ Ιερουσαλήμ και νότιας Δυτικής Όχθης σε περίπτωση ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ εξέφρασε τη λύπη του ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έκαναν πικετοφορίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς ο Πομπέο αναμένεται αύριο να μεταβεί σε αμπελώνα του εβραϊκού εποικισμού Psagot, βασικός χρηματοδότης του οποίου είναι οικογένεια Αμερικανοεβραίων που είναι οι ιδιοκτήτες των αφορολόγητων καταστημάτων Duty Free America.

Ποιους είδε ο Πομπέο στη Γεωργία

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Τυφλίδα, όπου συνάντησε τον Πατριάρχη Γεωργίας, Ηλία Β’, συζητώντας μαζί του για τις “θρησκευτικές ελευθερίες”.

Σε ανακοίνωση της αμερικανκής πρεσβείας στη Γεωργία αναφέρεται επίσης πως ο Πομπέο συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρωθυπουργό Γκιόργκι Γκαχάρια και τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιτ Ζαλκαλιάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα