ΑΘΗΝΑ
15:12
|
23.04.2024
Ο Κρις Κρεμπς ενημερώθηκε για την αποπομπή του από το σχετική ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόλυση του Κρις Κρεμπς, του υπεύθυνου κυβερνοασφάλειας των εκλογών, ο οποίος από την πρώτη στιγμή διέψευσε τις αιτιάσεις του προέδρου των ΗΠΑ για νοθεία και απάτη την καταμέτρηση των ψήφων.

Ο Κρεμπς ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Ασφαλείας Δικτύου και Υποδομών (Cisa) και -σύμφωνα με τον Τραμπ- ευθύνεται για “ιδιαιτέρως ανακριβείς” τοποθετήσεις σχετικά με τη διαφάνεια των εκλογών.

Ο διευθυντής του Cisa δεν είναι ο πρώτος που απολύεται από τον Τραμπ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ήδη έχει αποπεμφθεί ο Μαρκ Έσπερ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και αρχηγός επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο που θα παραδώσει την προεδρία, αναμένεται να έχει αντικαταστήσει τόσο τη διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, όσο και τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι.

Όπως συνέβη και με όλους όσοι υπέστησαν τα μετεκλογικά αντίποινα του Τραμπ, ο Κρεμπς έμαθε ότι έχασε τη δουειά του από τη σχετική ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter, το βράδυ της Τρίτης (17/11).

Στο δικό του Tweet δήλωσε σίγουρος ότι έκανε τη δουλειά του σωστά και περήφανος για την υπηρεσία του.

Ο Κρεμπς ήταν επικεφαλής του Cisa από τη μέρα της ίδρυσής του, πριν από δύο χρόνια, στον απόηχο της υποτιθέμενης εμπλοκής των Ρώσων χάκερ στις εκλογές του 2016. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η διασφάλιση της διαφάνειας των εκλογών και η προστασία της διαδικασίας σε όλες τις φάσεις, από την ψηφοφορία ως την καταμέτρηση.

Θεωρείται δεδομένο ότι η απόλυση του Κρις Κρεμπς σεχετίζεται με την επιμονή του να αντικρούει τις αιτιάσεις του Τραμπ περί νοθείας κι εκλογικής απάτης. Ο Λευκός Οίκος είχε εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας του Cisa πολύ πριν από τις εκλογές, όταν είχε μόλις ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Rumor Control, μέσω της οποίας εντοπίζονταν τα fake news και τα παραπλανητικά πολιτικά μηνύματα στο διαδίκτυο και τα social media. Πολλά από τα ‘στιγματισμένα’ μηνύματα είχαν την υπογραφή του ίδιου του Τραμπ.

Μόλις χθες, λίγες ώρες πριν την απόλυσή του, ο Κρεμπς είχε αντικρούσει στο Twitter μία ακόμα κατηγορία του προέδρου Τραμπ για “πειραγμένα” μηχανήματα καταμέτρησης ψήφων σε συγκεκριμένες πολιτείες.

Στις αρχές Νοεμβρίου, είχε δηλώσει ότι αυτές οι εκλογές ήταν “οι πιο ασφαλείς στην αμερικανική ιστορία”.

Η αποπομπή του έχει προκαλέσει την οργή των Δημοκρατικών, που ήδη εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι “Ο Κρις Κρεμπς θα έπρεπε να επιβραβευθεί για τις υπηρεσίες του και όχι να απολυθεί επειδή υπερασπίστηκε την αλήθεια”.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα