ΑΘΗΝΑ
11:49
|
20.04.2024

Προθυμία για «ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο» με την Τουρκία στο πλαίσιο «αμοιβαιότητας» εξέφρασε σήμερα στη διάρκεια παρέμβασής του στην ετήσια έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προθυμία για «ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο» με την Τουρκία στο πλαίσιο «αμοιβαιότητας» εξέφρασε σήμερα στη διάρκεια παρέμβασής του στην ετήσια έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας σε αντίθετη περίπτωση με προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, ώστε «να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου».

Στη διάρκεια χαιρετισμού σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι εάν η Τουρκία δεν αξιοποιήσει τις εκκλήσεις για διάλογο σε πνεύμα αμοιβαιότητας τότε θα είναι «αναπόφευκτα» τα μέτρα της ΕΕ για τη διασφάλιση «των στρατηγικών συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της».

Αποκάλεσε την Ελλάδα «φορέα ασφάλειας» παρατηρώντας πως η χώρα έχει δεχτεί «προκλήσεις ασφαλείας» που υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι το 2020, η ενότητα αυτή «δοκιμάστηκε σοβαρότατα» λόγω των τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών. 

Αιχμές κατά Άγκυρας

Έκανε, επίσης, λόγο για «το αόρατο χέρι των δρώντων για λογαριασμό εχθρικών κρατών σε γκρίζες ζώνες, το οποίο βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις, πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης και ενεργοποιεί δυνάμεις με στόχο να πλήξει τις δημοκρατίες μας».

Όπως είπε «οι σύγχρονες προκλήσεις σχετίζονται με διαμάχες, με τη φτώχεια, με κενά εξουσίας και με την ανομία, προκλήσεις που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της τρομοκρατίας και τη μαζική μετανάστευση» και προσέθεσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή αυτή της μετακίνησης ανθρώπων, με δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που κατέφτασαν από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υποσαχάρια Αφρική.

Για τις σχέσεις ΝΑΤΟ με Ρωσία,Κίνα

Αναρωτήθηκε  πώς θα μπορούσε να είναι «η νέα εκδοχή του ΝΑΤΟ», αναφέροντας ως πιθανό πρότυπο τα διδάγματα από τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19,τονίζοντας: «Το δίδαγμα για το ΝΑΤΟ είναι πως οι συνεργασίες θα πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτές και προσαρμόσιμες. Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με όσους μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας μας και με όσους μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν διαρκώς έξω από τα σύνορα του ΝΑΤΟ».

Πρότεινε την αξιοποίηση νέων συνεργασιών εκεί όπου η σύγκρουση στη Συρία και τη Λιβύη συνεχίζει να απειλεί την σταθερότητα, και την αυξανόμενη συνεργασία με εταίρους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και την Κίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε «να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια».

Χαιρέτησε τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς το ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα