Το ελβετικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές και, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε περιόδους βαθιών κρίσεων, ακούγονται ανατριχιαστικές φωνές και σοκαριστικές απόψεις ακόμη και από τους επαϊοντες σε θέματα δημόσιας υγείας.
Έτσι, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους για θέματα δημόσιας υγείας στην Ελβετία, ο διάσημος οικονομολόγος Γουίλι Όγκιερ, έφτασε στο σημείο να προτείνει να χάνουν το δικαίωμα νοσηλείας σε ΜΕΘ όσοι είναι αρνητές της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις εντατικές της χώρας.
“Αν κάποιος είναι σκεπτικιστής με τον κορονοϊό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων” δήλωσε στην Tages Anzeiger ο Όγκιερ, προτείνοντας ” οι αρνητές του κορονοϊού να χάνουν το δικαίωμά τους για θεραπεία σε ένα κρεβάτι ή σε έναν χώρο εντατικής θεραπείας εάν υπάρχει συμφόρηση στο νοσοκομείο”.
“Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται με το όνομα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας” λέει ο επιδημιολόγος.
“Μιλάω απλώς για τις καταστάσεις συμφόρησης. Εάν τα νοσοκομεία φτάσουν στα όριά τους, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν μπορούν να αποφύγουν να αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν το τελευταίο κρεβάτι” υπογραμμίζει.
“Νομίζω ότι είναι πιο δίκαιο όταν ο αυτοαποκαλούμενος επαναστάτης του κορονοϊού να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα όταν απειλεί τον πιο ηλικιωμένο ασθενή στο δωμάτιο” κατέληξε.
Παρά τις τρεις εβδομάδες καραντίνας στη χώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχουν κίνδυνο τόσο οι ασθενείς COVID, όπως επίσης και όσοι αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.
Σε πολλές περιπτώσεις έχουν προστεθεί πρόχειρα επιπλέον κρεβάτια στους θαλάμους των νοσοκομείων ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν και από κορονοϊό εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί.
Η ανακοίνωση της Ελβετικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (SGI) έρχεται να καταδείξει πόσο εκτός ελέγχου βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού:
“Όλα τα άτομα – ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό – καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Αυτή η δήλωση σημαίνει ότι συμμετέχετε μαζί με τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεων, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας σύμφωνα με τις επιθυμίες του ασθενούς” αναφέρει η ανακοίνωση.
Aυτή τη στιγμή υπάρχουν 240 δωρεάν κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα – μόλις το 21% της συνολικής κατανομής. Ωστόσο, σε μεμονωμένα καντόνια, οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται κοντά ή πάνω από το όριο χωρητικότητας.
Σημειώνεται ότι η ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων καθώς το υγειονομικό προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο.
Την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, στην Ελβετία καταμετρήθηκαν 4.560 νέα κρούσματα. Στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει τα γραφεία του στην χώρα των Άλπεων. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νοσηλευθεί.
Η Γαλλία έχει προσφερθεί να δεχτεί στα δικά της νοσοκομεία ασθενείς από την Ελβετία. Κάποιοι άλλοι βγαίνουν από την μονάδα εντατικής θεραπείας νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να απελευθερωθούν κρεβάτια. Ασθενείς ενθαρρύνονται να παραμείνουν στην οικεία τους ακόμα και αν η κατάσταση τους εμφανίζει ανησυχητική επιδείνωση.