Τουλάχιστον προκλητική και αδιανόητη μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, στις συντάξεις που παίρνουν οι χήρες των γιατρών του ΕΣΥ που χάνουν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ο ΠΙΣ για την συμφωνία που έκανε με το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα προνόμια που θα δίδονται στους ιδιώτες γιατρούς που θα εργαστούν προσωρινά στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά έκανε το λάθος να συγκρίνει τις χήρες των ιδιωτών γιατρών με εκείνες των γιατρών του ΕΣΥ.
Σημειώνεται ότι εθελοντές ιδιώτες γιατροί για να προσέλθουν στα δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα παίρνουν 2.000 ευρώ αφορολόγητα, επιπλέον πληρωμή των εφημεριών και διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ πληρώνονται με 1.200 ευρώ και έχουν απλήρωτες εφημερίες από την έναρξη της πανδημίας.
“Η πανδημία πράγματι είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, ιατρικό βασικά είναι, που αφορά όλη την κοινωνία. Εάν, όποιος πάει να δουλέψει μέσα σε αυτό το χώρο πρώτα από όλα εκτίθεται σε έναν φοβερό κίνδυνο, που σημαίνει ότι αν είναι γιατρός του ΕΣΥ και πεθάνει, η χήρα του θα έχει μια σύνταξη, αν είναι εθελοντής θα πάει έτσι, η χήρα του δεν θα έχει τίποτα. Οι συνάδελφοι όλοι δεν έχουν περιουσία τέτοια που να τους επιτρέπει να εκτίθενται σε κινδύνους έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο, ότι οι χήρες και τα ορφανά θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Κατά συνέπεια παντού όταν πάμε σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει κάποιου είδους αποζημίωση” ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος συγκρίνοντας τις χήρες των γιατρών του ΕΣΥ με τις χήρες των ιδιωτών γιατρών.
“Η αποζημίωση είναι υποπολαπλάσια των αποζημιώσεων που δίνονται αυτή τη στιγμή σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αγγλία, στην οποία μπορεί ωραιότατα οποιοσδήποτε συνάδελφος να εργαστεί, και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να είναι τέτοια που να προκαλεί το ενδιαφέρον, κατ’ ελάχιστο” συνέχισε.
Η παραπάνω αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Σε υψηλούς τόνους, η κυρία Κατσίμπα, απάντησε ότι ο ΠΙΣ διαχρονικά προτάσσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και έτσι είναι υποκριτικό να μιλάει τώρα για στήριξη του ΕΣΥ και τόνισε την ανάγκη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία.
“Δεν θα μαζέψουμε πελάτες από τα νοσοκομεία για τα ιατρεία μας” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Για χήρες και ορφανά μιλάμε εμείς για την ώρα, δεν μιλάτε εσείς. Με αυτά τα επιχειρήματα προσβάλλετε τους ίδιους τους ιατρούς” δήλωσε στη συνέχεια η κ. Κατσίμπα.
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της νοσηλεύτριας, μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένης Μπακιρλή, που δήλωσε ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου και εργάζεται, 170 υγειονομικοί εργαζόμενοι νοσούν, και έφυγε από τη ζωή μια πενηντάχρονη συνάδελφός της, και άλλοι τρεις βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Η οικογένεια της πενηντάχρονης, όπως συμπλήρωσε η κ. Μπακιρλή, δεν θα πάρει καμία αποζημίωση. “Καμία ζωή δεν μετριέται με την αποζημίωση, είτε είναι ιδιώτης είτε δημόσιος. Εγώ αύριο που καλούμαι να πάω να δουλέψω στα ΤΕΠ, δεν πάω σαν μελλοθάνατη” στηλίτευσε η κ. Μπακιρλή.
“Ιστορική, ανατριχιαστική” χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο κ. Ζαριανόπουλος τη δήλωση του κ. Εξαδάκτυλου, καταγγέλλοντάς τον ως “ψυχή της κυβερνητικής πολιτικής, που ακόμα και στην πανδημία μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και υπογράφει συμφωνίες για ιδιωτική υγεία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”.
Κατά τη διάρκεια αλλά και ενδιάμεσα στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών – υγειονομικών εργαζομένων, στελέχη και αντιδήμαρχοι της διοίκησης του δήμου, δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε ειρωνικά σχόλια και επιθέσεις.
Τέλος, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, για άλλη μια φορά, δεν απάντησε στην αναφορά του πρωθυπουργού για ευθύνες των τοπικών αρχόντων. Ωστόσο, τόνισε ότι “εγώ δεν είπα ποτέ πως η πόλη είναι καθαρή από τον κορονοϊό”, “άλλος το είπε” υπογράμμισε, δείχνοντας κατά τη μεριά του περιφερειάρχη.