ΑΘΗΝΑ
20:44
|
23.04.2024
Δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με τις Pfizer/BioNTech και Moderna – Πολύ καλά τα νέα για τους ηλικιωμένους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος επίσπευσης της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών του εμβολίου τους. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να μετριάσουν τις προσδοκίες ότι θα ήταν διαθέσιμες μέχρι τα Χριστούγεννα οι περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει το εμβόλιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι δεν βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna, οι οποίες έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία των κλινικών τους δοκιμών υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.  

“Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει βιασύνη. Πλησιάζουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό ενδέχεται να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα, βάσει της προόδου”, σημείωσε επίσης σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα μπορούν να γνωρίζουν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου οι ερευνητές και επίσης πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά τους.

Ο Βρετανός επιστήμονας τόνισε ότι η δημοσίευση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων δεν επαρκεί. Πρέπει να ακολουθήσει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση όλων των φάσεων των κλινικών δοκιμών αλλά και το δίμηνο συλλογής δεδομένων ασφαλείας από τουλάχιστον τους μισούς εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές. Και μόνο και εφόσον λάβουν την έγκριση για έκτακτη χρήση του εμβολίου θα ξεκινήσει η εκστρατεία προβολής και προώθησής του. “Δεν βιαζόμαστε. Δεν είναι ένας ανταγωνισμός με τους άλλους επιστήμονες. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα δεδομένων συνεργαζόμενοι με τους εταίρους μας σε άλλες χώρες”, είπε ο Πόλαρντ.

Ο επικεφαλής των ερευνητών για τις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca δήλωσε παράλληλα ότι οι επιστήμονες είναι πολύ ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα από την ιατρική επιθεώρηση “Lancet”, σημειώνοντας ότι υπάρχει εξαιρετικά καλή ανοχή στο εμβόλιο από αυτούς που είναι άνω των 55 ετών. Ο Πόλαρντ πρόσθεσε ότι προσπάθησαν να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που θα μπορεί να διανεμηθεί παντού και ότι υπάρχει ανάγκη να φτάσει πρώτα σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα