ΑΘΗΝΑ
12:19
|
01.07.2024
Αντιδράσεις και παρασκήνιο πίσω από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στα κατεχόμενα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Λέμε στους Αμερικανούς, όταν πίνετε αυτό το κρασί, πίνετε το αίμα του παλαιστινιακού λαού. Το άρωμά του είναι ο ιδρώτας των Παλαιστινίων αγροτών» έλεγε σήμερα το μεσημέρι σε δημοσιογράφους του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France24 ένας Αμερικανός, παλαιστινιακής καταγωγής, σε ένα χωριό λίγο έξω από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, και μόλις 15 λεπτά απόσταση από κεντρική οδική αρτηρία βορείως της Ιερουσαλήμ, βρισκόταν μία αληθινή “πόλη-κράτος”: Ένας από τους πολλές εκατοντάδες εβραϊκούς εποικισμούς που έχουν ξεφυτρώσει, εδώ και δεκαετίες, σε στρατηγικές και εύφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος είχε μία ιδιαιτερότητα: Ήταν ο πρώτος εβραϊκός εποικισμός που επισκέφθηκε ποτέ ένας Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μάικ Πομπέο έκανε σήμερα αυτή την “ιστορική πρωτιά” της ντροπής μεταβαίνοντας σε έναν εβραϊκό εποικισμό της Δυτικής Όχθης ως φιλοξενούμενος των οινοποιείων Psagot, στα οποία έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια η οικογένεια Αμερικανοεβραίων Falic που μένει στη Φλόριντα και έχει τα καταστήματα αφορολογήτων Duty Free America. Ο Πομπέο μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σε κοντινή απόσταση, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σχεδόν κάθε ηλικίας αποδοκίμαζαν τον Αμερικανό υπουργό φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος κατοχής της παλαιστινιακής γης από τον ισραηλινό στρατό.

Οδοφράγματα με καιγόμενα ελαστικά. Παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια. Οργή στο βλέμμα για την επιβράβευση της κατοχής από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ που προφανώς επενδύει, με την “ιστορική” επίσκεψή του στα οινοποιεία Πσαγκότ τη συνέχεια της πολιτικής του καριέρας (ενδεχομένως στη Γερουσία) μέσω μίας ακόμη γενναιότερης χρηματοδότησης και στήριξης από το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ.

Δεν ήταν όμως μόνον οι Παλαιστίνιοι που αποδοκίμασαν την εμφάνιση του Μάικ Πομπέο στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Ήταν και Ισραηλινοί. Μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Ειρήνη Τώρα!” (Peace Now) που κινητοποιείται εδώ και χρόνια με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων με τερματισμό του καεθστώτος σύγχρονου Απαρτχάιντ που επιβάλλουν οι κατοχικές αρχές σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

“Μην κάνετε το Απαρτχάιντ σπουδαίο ξανά” έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πανώ των Ισραηλινών διαδηλωτών.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρέμενε ασυγκίνητος. Εισήλθε στο οινοποιείο Πσαγκότ με τιμές “βασιλιά”.

Γευμάτισε και ήπιε το κρασί “Πομπέο” που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

“Συγκινημένος” ευχήθηκε, γράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του οινοποιείου, να μην είναι ο τελευταίος Αμερικανός υπουργός που επισκέπτεται τον εποικισμό…

Όμως, η επίσκεψη του Πομπέο στο οινοποιείο Πσαγκότ δεν ήταν το μόνο δώρο στο Ισραήλ.

Η “ιστορική πρωτιά” του Πομπέο και στα κατεχόμενα του Γκολάν

Το πρωί συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγγέλλοντας σε συνέντευξη Τύπου πως οι ΗΠΑ θα βάζουν ετικέτα στις ισραηλινές εξαγωγές από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σαν αυτές να προέρχονται κατ’ ευθείαν από το Ισραήλ.

Ανακοίνωσε επίσης μία δεύτερη “ιστορική πρωτιά”: Τη μετάβασή του στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) συριακά Υψίπεδα του Γκολάν. “Η αναγνώριση της περιοχής αυτής ως μέρος του Ισραήλ ήταν μια απόφαση που ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε πέρσι. Είναι απόφαση “ιστορικά σημαντική και απλώς μια αναγνώριση της πραγματικότητας” είπε ο Πομπέο.

Δεν έμεινε μόνον εκεί. Έκανε ένα βήμα παραπέρα, επιβραβεύοντας την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν μέτρα για να “εντοπίσουν” (και πιθανώς να “τιμωρήσουν”) τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία του κινήματος που μποϋκοτάρει τα προϊοντα που δημιουργούνται και εξάγονται από τους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης και που είναι γνωστό ως BDS.

“Θα αποσύρουμε την αμερικανική στήριξη προς αυτές τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία μίσους του BDS” δήλωσε ο Πομπέο.

Η εμφάνιση του Πομπέο σήμερα το απόγευμα στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν προκάλεσε την άμεση αντίδραση της συριακής κυβέρνησης. “Η επίσκεψη Πομπέο είναι μια προκλητική κίνηση που γίνεται πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ και αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας” ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως οι (πολλαπλώς) συμβολικές κινήσεις και δηλώσεις του Πομπέο θα γίνουν πράξη.

Μολονότι η επόμενη κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι εξίσου φιλο-ισραηλινή δεν αποκλείεται να κρατήσει, για λόγους τακτικής, “κάποιες αποστάσεις” ευελπιστώντας μεγαλύτερα οφέλη από την επανέναρξη (όπως όλα δείχνουν…) της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης. Και γιατί όχι, μίας νέας “ειρηνευτικής συμφωνίας” που θα εξασφαλίζει τις θέσεις των κατοχικών αρχών ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για ένα αδύναμο παλαιστινιακό κράτος με υποθηκευμένο, πιθανώς, μέλλον για αρκετές δεκαετίες…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα