ΑΘΗΝΑ
09:45
|
19.04.2024
Πώς εμπλέκεται στην εμφύλια διαμάχη ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιθιοπίας προελαύνουν προς την πρωτεύουσα Μεκέλλε της βόρειας επαρχίας του Τιγκράι, όπου εδώ και δύο εβδομάδες μαίνονται σφοδρές μάχες με τις περιφερειακές δυνάμεις  του “Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι” (TPLF). 

Ο επικεφαλής των δυνάμεων του TPLF Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ, δήλωσε ότι η περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλλε βομβαρδίζεται από το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά για το πόσο κοντά στην πόλη βρίσκονται οι δυνάμεις του στρατού της Αιθιοπίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση της κυβέρνησης για τη δήλωση του επικεφαλής του TPLF. Και στο παρελθόν η αιθιοπική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τις πληροφορίες περί βομβαρδισμού αμάχων.

Από τις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, σύμφωνα με την Αντίς Αμπέμπα και περισσότεροι από 27.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν.

Η ειδική δύναμη που σύστησε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίι Άχμεντ, για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Τιγκράι ανακοίνωσε σήμερα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή όλων των προσφύγων που έχουν καταφύγει στο Σουδάν. Προανήγγειλε επίσης θα στείλει αποστολές στο βόρειο τμήμα της χώρας για να αξιολογήσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Στο στόχαστρο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο στρατός της Αιθιοπίας κατηγόρησε σήμερα τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους  ότι στηρίζει διπλωματικά και προσπαθεί να προμηθεύσει με όπλα το κυβερνών κόμμα της επαρχίας Τιγκράι. “Ο άνδρας αυτός είναι μέλος αυτής της φυλής”, κατήγγειλε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας στρατηγός Μπιρχάνου Τζούλα.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Αιθίοπας της φυλής Τιγκράι, έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Εξωτερικών από το 2005 ως το 2016 στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το TPLF. Το TPLF ουσιαστικά κυβερνούσε την Αιθιοπία επί δεκαετίες ως το ισχυρότερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, μέχρι την εκλογή στην πρωθυπουργία το 2018 του Αμπίι Άχμεντ. “Αυτός ο τύπος είναι και ο ίδιος μέλος αυτής της ομάδας”, τόνισε ο Μπιρχάνου αναφερόμενος στο TPLF.

“Δεν περιμέναμε από εκείνον να σταθεί στο πλευρό των Αιθιόπων και να καταδικάσει αυτούς τους ανθρώπους. Κάνει τα πάντα για να τους στηρίξει, έχει πραγματοποιήσει εκστρατεία στις γειτονικές χώρες για να καταδικάσει τον πόλεμο” πρόσθεσε ο Αιθίοπας στρατηγός, χωρίς να προσφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για τις κατηγορίες εναντίον του Γκεμπρεγέσους. “Προσπαθεί να τους βρει όπλα”.  

Ο 55χρονος Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ηγείται του ΠΟΥ από τον Μάιο του 2017.

Σύμβουλος Μπάιντεν: “Σταματήστε τον πόλεμο. Βοηθείστε τους αμάχους”

Ο στενός συνεργάτης του νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν και σύμβουλός του σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Αιθιοπία. “Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η ανθρωπιστική κρίση στην Αιθιοπία. Δεχόμαστε αναφορές για στοχευμένη εθνοτική βία. Ο κίνδυνος διατάραξης της ασφάλειας και της ειρήνης στην εν λόγω περιφέρεια είναι μεγάλος”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός βετεράνος διπλωμάτης και έμπιστος σύμβουλος του Μπάιντεν εδώ και πολλά χρόνια. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να αναλάβει κάποιο σημαντικό πόστο στη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτείων.

 Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής με περίπου 115 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι μια ομοσπονδία δέκα κρατιδίων που διοικούνται από περιφερειακές εθνοτικές ομάδες. Η Αιθιοπία είναι σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών. Αιθίοπες στρατιώτες συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές στο Νότιο Σουδάν και τη Σομαλία. “Το TPLF και οι αρχές της Αιθιοπίας πρέπει να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, να φροντίσει για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη και να προστατεύσουν τους αμάχους”, πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα