ΑΘΗΝΑ
21:12
|
27.04.2024

Σαν μην έφθανε ο σάλος που προκαλεί ο αμφιλεγόμενος νόμος «Καθολικής Ασφάλειας» που επιβάλλει στη Γαλλία την αύξηση των αστυνομοκρατούμενων μέτρων σε βάρος των πολιτών, […]

French Interior Minister Gerald Darmanin, wearing a protective face mask, speaks during a session of questions to the government at the National Assembly in Paris on November 10, 2020. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν μην έφθανε ο σάλος που προκαλεί ο αμφιλεγόμενος νόμος «Καθολικής Ασφάλειας» που επιβάλλει στη Γαλλία την αύξηση των αστυνομοκρατούμενων μέτρων σε βάρος των πολιτών, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμαμέν έριξε νέο λάδι στη φωτιά, αυτή τη φορά, με στόχο τους δημοσιογράφους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα το πρωί ο Νταρμαμέν απαίτησε από τους ρεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να ενημερώνουν προηγουμένως τις…αστυνομικές αρχές! Το επιχείρημα του υπουργού; Η πρότερη ειδοποίηση των αρχών θα «αποτρέψει τη σύγχυση» εάν η αστυνομία «αναγκαστεί να πάρει μέτρα κατά απείθαρχων διαδηλωτών»!

Οι δηλώσεις ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Δημοσιογραφικές ενώσεις της Γαλλίας αντέδρασαν υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έδινε ουσιαστικά «πράσινο φως» στις αστυνομικές αρχές να περιορίζουν τη δουλειά των δημοσιογράφων μειώνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο αποκάλυψης κρουσμάτων αστυνομικής βίας…

Αφορμή για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών έδωσε η σύλληψη ενός δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού France Television την ώρα που κάλυπτε τις διαδηλώσεις κατά του νέου νόμου «Καθολικής Ασφάλειας». Ο δημοσιογράφος αφέθηκε τελικά ελεύθερος σήμερα το μεσημέρι.

Το ίδιο διάστημα δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του κατήγγειλαν πως οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να βιντεοσκοπήσουν συλλήψεις διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις κατά του νόμου «Καθολικής Ασφάλειας».

Ο νόμος «Καθολικής Ασφάλειας» θα απαγορεύει μεταξύ άλλων τη δημοσίευση εικόνων και βίντεο με αστυνομικούς εν ώρα «δράσης» από δημοσιογράφους και πολίτες.

Προβλέπει επίσης αύξηση της παρακολούθησης των πολιτών με τη χρήση καμερών και τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) από την αστυνομία ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα στους παραβάτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα