ΑΘΗΝΑ
13:56
|
26.04.2024
Αποκτούν ζωή τα νερά της Ανταρκτικής που ερήμωσαν εξαιτίας της φαλαινοθηρίας πριν από 50 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλάζια φάλαινα της Ανταρκτικής – το μεγαλύτερο και πιο θορυβώδες θηλαστικό στον πλανήτη – σχεδόν αφανίστηκε πριν από 50 χρόνια εξαιτίας της ανεξέλεγκτης φαλαινοθηρίας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τα νερά στα ανοιχτά της νήσου της Νότιας Γεωργίας σίγησαν. Από το 1998 έως το 2018 ερευνητικά πλοία “όργωναν” τα νερά στο νότιο ημισφαίριο, βόρεια της Ανταρκτικής, με την ελπίδα να εντοπίσουν ξανά πληθυσμούς γαλάζιων φαλαινών. Στα 20 χρόνια έρευνας κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο μία γαλάζια φάλαινα.

Φέτος, όμως, κατά τη διάρκεια μίας ερευνητικής αποστολής εθεάθησαν και ηχογραφήθηκαν 58 γαλάζιες φάλαινες στην περιοχή κάνοντας τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι ο πληθυσμός του πλέον απειλούμενου κητοειδούς ανακάμπτει μετά από πέντε δεκαετίες φαλαινοθηρίας και αρχίζει να εμπιστεύεται ξανά τα γνώριμα νερά του και τα λημέρια του για τροφή.

“Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί οι γαλάζιες φάλαινες χρειάστηκαν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανεμφανιστούν”, λέει η Σουσάνα Κάλντεραν, της Ένωσης Θαλάσσιων Επιστημών της Σκωτίας και επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας έρευνας για τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στον πλανήτη. “Ίσως επειδή σκοτώθηκαν τόσες φάλαινες στα νερά της Νότιας Γεωργίας να υπήρξε μια συλλογική απώλεια μνήμης στον πληθυσμό για αυτήν την τόσο πλούσια σε τροφή θαλάσσια περιοχή. Και τώρα την ανακαλύπτουν ξανά”.  

Οι γαλάζιες φάλαινες θεωρούνται τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν ζήσει στη Γη –μεγαλύτερα ακόμα και από τους δεινόσαυρους–, καθώς έφθαναν σε μήκος τα 30 μέτρα και σε βάρος τους 200 τόνους. Οι φαλαινοθηρικές χώρες επικεντρώθηκαν στα ψυχρότερα νερά της Ανταρκτικής και έως ότου το κυνήγι απαγορευτεί το 1966 περίπου 346.000 φάλαινες βρήκαν το θάνατο από τα καμάκια.

Οι αριθμοί των γαλάζιων φαλαινών που θανατώθηκαν στον Ειρηνικό ανήλθε σε 3.400 από το 1905 ως το 1971, με κύριους υπαίτιους τους Ρώσους φαλαινοθήρες. Παρόλα αυτά, σε άλλες γωνιές του πλανήτη και ειδικά στην Ανταρκτική, οι γαλάζιες φάλαινες κινδυνεύουν με εξαφάνιση καθώς έχει απομείνει ποσοστό μόλις 1% του πληθυσμού τους πριν αρχίσει το ανελέητο κυνήγι τους από τον άνθρωπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα