ΑΘΗΝΑ
16:03
|
24.04.2024
Ο Τζέιμς Στόρι θα γίνει ο πρώτος διαπιστευμένος αμερικανός διπλωμάτης στη Βενεζουέλα μετά το 2010.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες πολιτείες θα διαπιστεύσουν πρεσβευτή στη Βενεζουέλα για πρώτη φορά μετά το 2010. Εκλεκτός της κυβέρνησης Τραμπ ο Τζέιμς Στόρι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εγκατεστημένος στην Κολομβία, διευθύνοντας από εκεί την “εικονική πρεσβεία” των ΗΠΑ.

Το όνομα του Στόρι επιβεβαιώθηκε επισήμως από την Γερουσία και είναι πλέον βέβαιο ότι αυτός θα γίνει ο πρώτος διαπιστευμένος αμερικανός διπλωμάτης στη Βενεζουέλα μετά το 2010, όταν ο Ούγκο Τσάβες είχε αποπέμψει τον εκλεκτό του Μπαράκ Ομπάμα, Λάρι Πάλμερ.

Σύμφωνα με τον Τσάβες, ο Πάλμερ “παραβίασε κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο” όταν κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι υποστήριζε τους αριστερούς αντάρτες του FARC στην Κολομβία. Η Ουάσιγκτον είχε “απαντήσει” στον Τσάβες ανακαλώντας τη βίζα του πρέσβη της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, Μπερνάντο Αλβάρες Ερέρα.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο το 2018 όταν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο απέπεμψε τον Τοντ Ρόμπινσον, επιτετραμένο των ΗΠΑ στο Καράκας με την κατηγορία ότι διοργάνωνε “στρατιωτική, οικονομική και πολιτική συνωμοσία” εναντίον του.

Η συνέχεια είναι γνωστή: οι ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά στήριξαν ανοιχτά το πραξικόπημα του Γκουαϊδό κι επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες κατά του Μαδούρο και αξιωματούχων της κυβέρνησής του για διαφθορά, διακίνηση ναρκωτικών και “ναρκοτρομοκρατία”.

Σε πρώτη φάση, ο Στόρι αναμένεται να συνεχίσεινα εργάζεται από την Μπογκοτά, καθώς είναι δηλωμένος υποστηρικτής της σκληρής γραμμής Τραμπ απέναντι στη Βενεζουέλα. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα απογίνει ο Έλιοτ Άμπραμς, ο “ειδικός αντιπρόσωπος” των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, οι αρμοδιότητες του οποίου διευρύνθηκαν πριν από μερικούς μήνες.

Ο Άμπραμς, σεσημασμένο “γεράκι” των ΗΠΑ, σχετίζεται με όλες σχεδόν τις αμερικανικές παρεμβάσεις σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής από τη δεκαετία του ’80. Το 1991 είχε κριθεί ένοχος για απόκρυψη πληροφοριών από το Κογκρέσο για τα προγράμματα χρηματοδότησης των αναρτών στη Νικαράγουα.

Πηγή: RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα