ΑΘΗΝΑ
11:48
|
03.05.2024
Το υπουργείο βάζει (επιτέλους) τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς της υποτιθέμενης "προστατευτικής φύλαξης" ασυνόδευτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι βάζει (επιτέλους) τέλος στο προβληματικό και απαράδεκτο καθεστώς της υποτιθέμενης “προστατευτικής φύλαξης” ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που βρίσκονται σε επ’ αόριστον ‘καραντίνα’ στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.

Σημειώνεται ότι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία σε κάθε περίπτωση αποτελούν εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα, και πριν τη σημερινή δυσχερή συνθήκη λόγω της πανδημίας έμεναν μέχρι και δύο μήνες σε διοικητική κράτηση στα αστυνομικά τμήματα μέχρι να τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι βάζει από το 2021 τέλος σε αυτή την πρακτική που έχει καταδικαστεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και από διεθνείς και τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ενέκρινε αλλεπάλληλες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλλαν ασυνόδευτοι ανήλικοι μέσω οργανώσεων, διατάζοντας την άμεση μεταφορά τους από κρατητήρια σε κατάλληλες δομές. Από το 2001, η χώρα μας έχει ελεγχθεί και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς αδυνατούσαμε να στεγάσουμε αυτά τα παιδιά, με αποτέλεσμα να τα κρατάμε “φυλακισμένα”. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς μετέφερε τους 170 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους σε δομές μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας.

Ο αριθμός ήταν ήδη μειωμένος σε σύγκριση με τους 331 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στις 31 Μαρτίου, αριθμός που με τη σειρά του είχε αυξηθεί σημαντικά από το καλοκαίρι του 2019 και είχε εκτοξευτεί τον χειμώνα του 2020.

Μέχρι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος μηχανισμός εντοπισμού και παραπομπής ασυνόδευτων ανηλίκων που ανέπτυξε η Ειδική Γραμματεία μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και προβλέπει τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ., των εισαγγελέων Ανηλίκων και της Ειδικής Γραμματείας, οι ανήλικοι θα παραμένουν, μέχρι να ταυτοποιηθούν, σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης για 4-5 ημέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα