ΑΘΗΝΑ
00:25
|
20.04.2024
Το κρούσμα σε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πιο κουραστικό διαζύγιο όλων των εποχών κόλλησε για άλλη μια φορά. Αυτήν τη φορά οι διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έπος του Brexit μπαίνουν στον “πάγο” λόγω θετικού κρούσματος κορονοϊού στην ομάδα των Ευρωπαίων.  

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογός του, Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ, συμφώνησαν να ανασταλούν οι συνομιλίες τους για ένα “σύντομο χρονικό διάστημα”.  Πάντως, σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία που θα ορίζει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΒ και ΕΕ μετά το Brexit. Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα χρειαστεί διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων για να πάρει πλήρη έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα  και τα κράτη μέλη, γεγονός που καθιστά πιεστικό τον εναπομείναντα χρόνο.

Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι οι διαφωνίες τους είναι “ουσιώδεις” με τα βασικά σημεία στα οποία απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή να είναι τα αλιευτικά δικαιώματα, η συμμόρφωση της Βρετανίας στη συμφωνία αποχώρησης και τα στάνταρντ που θα πρέπει να εφαρμόζονται για τις εξαγωγές βρετανικών προϊόντων στην ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχήθηκε “γρήγορη ανάρρωση” στο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα