ΑΘΗΝΑ
12:55
|
07.07.2024

Για την τροφοδότηση αντιδράσεων «μεταποικιακής μνησικακίας» στην Αφρική κατά της Γαλλίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στο πλαίσιο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την τροφοδότηση αντιδράσεων «μεταποικιακής μνησικακίας» στην Αφρική κατά της Γαλλίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό «Jeane Afrique» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε Αφρικανούς ηγέτες πως ενθαρρύνονται από ξένες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Τουρκία προκειμένου να βγάζουν πύρινους λόγους κατά της Γαλλίας με αφορμή το (μελάνο…) αποικιοκρατικό της παρελθόν.

«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Πολλοί από αυτούς που υψώνουν τη φωνή, που κάνουν βίντεο, που εμφανίζονται στα γαλλόφωνα Μέσα Ενημέρωσης είναι εξαγορασμένοι από τη Ρωσία ή την Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του έχει πολιτική που ενθαρρύνει τη «δίκαιη σχέση» και την «αληθινή σύμπραξη» με χώρες της Αφρικής, υποστηρίζοντας πως αμέσως μετά την άνοδό του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, το 2017, κατέρριψε ταμπού  σε επίπεδο πολιτιστικό, οικονομικό και επιχειρηματικό.

Υπενθύμισε για παράδειγμα την επιστροφή κλεμμένων αφρικανικών έργων τέχνης και αντικειμένων θρησκευτικής και πολιτισμικής αξίας (π.χ. από Μπενίν, Μαδαγασκάρη) και την κατάργηση του νομίσματος Φράγκο Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής (CFA) σαν απομεινάρι της μετα-αποικιοκρατικής περιόδου.

Μεταξύ της Γαλλίας και της Αφρικής “πρέπει να υπάρχει αγάπη” είπε ο πρόεδρος Μακρόν, “παραβλέποντας” πιθανώς τα αμέτρητα εγκλήματα της γαλλικής αποικιοκρατίας και των σύγχρονων γαλλικών πολυεθνικών σε δεκάδες αφρικανικές χώρες. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν (και να θέλουν!) να ξεχάσουν οι λαοί της Αφρικής…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα