ΑΘΗΝΑ
21:56
|
02.05.2024
Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι θεωρεί "απαράδεκτο" το άνοιγμα των Βαρωσίων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οργάνωση επικείμενης πενταμερούς πρωτοβουλίας για το κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι κίνηση που καλωσορίζει η Ρωσία υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι.

Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα δώσει αφορμή για την επανέναρξη “ουσιαστικού διαλόγου” προσανατολισμένου στην επίτευξη “αποτελεσμάτων σε διάφορα επίπεδα”.

Επιπλέον εκτιμά πως “θα χρειαστεί ψύχραιμη και σχολαστική δουλειά από τις πλευρές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πολιτική βούληση και θέληση για επίτευξη συμφωνιών συμβιβασμού”.

“Απαράδεκτο” το άνοιγμα των Βαρωσίων

Εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του με το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από την Άγκυρα και την κατοχική κυβέρνηση στη Βόρεια Κύπρο χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη “απαράδεκτη”.

Επισήμανε δε πως “οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας”.

“Κατά την άποψή μας, το πακέτο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την Κύπρο, που προνοεί την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, αποτελεί μια βέλτιστη συναινετική βάση για λύση του Κυπριακού και για τις δυο κοινότητες του νησιού” ανέφερε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας τη ρωσική θέση για το κυπριακό.

Κατέληξε δε επισημαίνοντας πως για τη Μόσχα ο καλύτερος τρόπος για μείωση των εντάσεων σε σχέση με το νησί “είναι η επίτευξη μιας συνολικής, διαρκούς βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα