ΑΘΗΝΑ
12:30
|
22.11.2024

Δεν προκαλεί εντύπωση. Ίσως να μην είναι καν αυτό που λέμε «είδηση». Ωστόσο, στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, πρέπει να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν προκαλεί εντύπωση. Ίσως να μην είναι καν αυτό που λέμε «είδηση». Ωστόσο, στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, πρέπει να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό του κυνισμού…

Οι πλούσιες χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) λέει σήμερα εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς, όπως οι ΗΠΑ και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, στις οποίες έχουν την έδρα τους και οι περισσότερες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, προβάλουν σθεναρές αντιστάσεις και εμπόδια στις κινήσεις αναπτυσσόμενων χωρών για χαλάρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και ευρεσιτεχνίας (πατέντας).

Τουλάχιστον για όσο διάστημα τουλάχιστον μαίνεται η πανδημία ρίχνοντας «βαριά σύννεφα» στις (ήδη δοκιμασμένες από την κρίση του 2008) οικονομίες δεκάδων χωρών…

Οι πληροφορίες προκύπτουν από «ψίθυρους» και «μισόλογα» διαφόρων αξιωματούχων στους διαδρόμους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη.

Η πρωτοβουλία Νότιας Αφρικής και Ινδίας

Η αντιπαράθεση φαίνεται πως έγινε ορατή στο τέλος του περασμένου μήνα, όταν  υποστηρικτές της χαλάρωσης των δικαιωμάτων πατέντας, με επικεφαλής τις αντιπροσωπείες της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας , υπέβαλαν σχετική πρόταση τονίζοντας ότι οι κανονισμοί για τα πνευματικά δικαιώματα δημιουργούν φραγμούς στην πρόσβαση προσιτών φαρμάκων και εμβολίων.

Ζητούν να χαλαρώσουν αυτοί οι περιορισμοί όπως είχε γίνει προ δεκαετιών με την επιδημία του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα στην έδρα του ΠΟΕ αξιωματούχοι από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και ορισμένες άλλες πλούσιες χώρες εξέφρασαν ζωηρές αντιρρήσεις.

Η Κίνα ωστόσο, που έχει στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών πέντε εμβόλια κατά του COVID19 πήρε το πλευρό των αναπτυσσόμενων χωρών.

Από τις αντιδράσεις αυτές ωστόσο διαφάνηκε πως όταν η πρόταση τεθεί στο Γενικό Συμβούλιο του 164μελούς οργανισμού, όπου οι αποφάσεις αρχικά παίρνονται συναινετικά, δεν θα έχει ιδιαίτερη τύχη.

Υπέρ πάντων το κέρδος

Παρόλα αυτά, πάνω από 100 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και της αρωγής άρχισαν να «βομβαρδίζουν» με επιστολές το ευρωκοινοβούλιο πιέζοντάς τους  να στηρίξουν την πρόταση Νότιας Αφρικής και Ινδίας για χαλάρωση των περιορισμών που ενισχύουν την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων σε εμβόλια και φάρμακα.

Το κυνήγι του κέρδους από τη μεριά των πολυεθνικών του φαρμάκου και το νομικό καθεστώς προστασίας του «επιχειρείν» σε βάρος της διεθνούς δημόσιας υγείας από τις κυβερνήσεις πλουσίων χωρών  δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας. «Υπάρχει ένα ιεραρχικό μοντέλο στο οποίο οι φτωχότερες χώρες καλούνται να παίρνουν τα αποφάγια» είπε η Γιουαντσιόνγκ Χου από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» διαπιστώνοντας με κυνισμό την σκληρή πραγματικότητα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα