ΑΘΗΝΑ
00:53
|
21.06.2021
Στο εδώλιο κορυφαία στελέχη του Χίτλερ για εγκλήματα που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμπληρώνονται σήμερα 20 Νοεμβρίου, 75 χρόνια από την έναρξη της Δίκης της Νυρεμβέργης από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο που συγκροτήθηκε για να δικάσει τα εγκλήματα κορυφαίων στελεχών της ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Χίτλερ δεν έκατσε ποτέ στο εδώλιο καθώς είχε ήδη αυτοκτονήσει.

“Ήταν μια κρύα και συννεφιασμένη ημέρα του 1945 στη μισοερειπωμένη Γερμανία. Στην αίθουσα 600 του δικαστικού μεγάρου της πόλης, γενέτειρας του Εθνικοσοσιαλισμού, στα ξύλινα έδρανα κάθονται κορυφαία στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος. Μεταξύ αυτών ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στρατάρχης του Ράιχ, ο Ρούντολφ Ες, που διετέλεσε μεταξύ άλλων και διοικητής του Άουσβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ”, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η “Ντόιτσε Βέλε” (Deutsche Welle).


Οι βασικές κατηγορίες ήταν:

Συνωμοσία για το σχεδιασμό και την εξαπόλυση επιθετικών ενεργειών και άλλων εγκλημάτων κατά της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Εγκλήματα κατά της Ειρήνης: Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η έναρξη, η εξαπόλυση πολέμου ή επίθεσης ή πολέμου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, συμφωνιών ή διαβεβαιώσεων, ή συμμετοχή σε κοινό σχέδιο συνωμοσίας για την επίτευξη

Εγκλήματα Πολέμου: Συγκεκριμένα, παραβιάσεις των νόμων και των κανόνων του πολέμου. Σε αυτά περιλαμβάνονται – δεν περιορίζονται όμως σε αυτά – δολοφονίες, κακομεταχείριση ή εκτόπιση για καταναγκαστική εργασία ή οποιοδήποτε άλλου σκοπό ιδιωτών από κατακτημένη χώρα, δολοφονία ή κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου ή ναυτικών, εκτέλεση ομήρων, λεηλασίες δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, απρόκλητη καταστροφή πόλεων, κωμοπόλεων ή χωριών ή καταστροφές μη υπαγορευόμενες από στρατιωτική ανάγκη.

Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας: Συγκεκριμένα, δολοφονία, εξόντωση, υποδούλωση, εκτόπιση και άλλες απάνθρωπες πράξεις διαπράχθηκαν κατά πολιτών πριν ή κατά τη διάρκεια του πολέμου. διώξεις λόγω πολιτικών, φυλετικών ή θρησκευτικών αιτίων ή σχετικών με οποιοδήποτε έγκλημα το Δικαστήριο ήθελε κρίνει ότι, εκτελέσθηκε, είτε παραβίασε την τοπική νομοθεσία είτε όχι, της χώρας στην οποία διαπράχθηκε.

Από τους 24 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν οι 19. Οι 12 σε θάνατο, εκ των οποίων οι 10 εκτελέστηκαν. Ο Χέρμαν Γκέριγκ αυτοκτόνησε το βράδυ πριν από την εκτέλεσή του. Τρεις σε ισόβια, εκ των οποίων δύο απελευθερώθηκαν μετά από 10 περίπου χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας και πέθαναν λίγα χρόνια μετά, και ένας φέρεται να αυτοκτόνησε μέσα στη φυλακή.  Τέσσερις  σε ποινές από 10 έως 20 χρόνια, εκ των οποίων 3 εξέτισαν όλη την ποινή τους (20, 20, και 10 χρόνια), και ένας (15 χρόνια) απελευθερώθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και πέθανε δύο χρόνια μετά. Τρεις αθωώθηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα