ΑΘΗΝΑ
11:52
|
25.04.2024
Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προστασία των αμάχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας απευθύνουν δραματική έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Αιθιοπία ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τα ένοπλα μέλη του “Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι” (TPLF).

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να φτάσει βοήθεια στους αμάχους που επηρεάζονται από τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες και έχουν φέρει την Αιθιοπία στο χείλος της εμφύλιας σύρραξης. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες νεκρούς και τουλάχιστον 33.000 εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει στα σύνορα με το Σουδάν.



Στο πεδίο των μαχών η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη της πόλης Αξούμ και Αντουά. Η Αξούμ είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της επαρχίας του Τιγκράι, ενώ η ορεινή κωμόπολη Αντουά θεωρείται σημαντική γιατί βρίσκεται σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας. Ωστόσο, η πληροφορία για την κατάληψη των δύο περιοχών του Τιγκράι από τις κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχει ακόμα επαληθευτεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίι Άχμεντ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας προελαύνουν με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας του Τιγκράι, Μεκέλλε. Ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός της Αφρικής και βραβευθείς το 2019 με το Νόμπελ Ειρήνης έχει απορρίψει όλες τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση μιας λύσης μέσω της διαπραγματευτικής οδού υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι θέμα εσωτερικής επιβολής του νόμου.  

Ο Αμπίι Άχμεντ διέταξε τη στρατιωτική επίθεση εναντίον των Τιγρέων, στις 4 Νοεμβρίου κατηγορώντας το TPLF για επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιθιοπίας. Το TPLF, το οποίο διοικεί την εν λόγω βορειοανατολική περιφέρεια της αφρικανικής χώρας, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να “αγνοήσει τον κίνδυνο”. Οι εδώ και χρόνια τεταμένες σχέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης του Τιγκράι κλιμακώθηκαν όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Άχμεντ αποφάσισε την αναβολή των εθνικών εκλογών λόγω της πανδημίας. Το TPLF θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Άχμεντ δεν έχει πια τη λαϊκή εντολή και ως εκ τούτου είναι παράνομη.

Αντάρτες από την Τιγκράι εκτόξευσαν ρουκέτες

Αντάρτες από την επαρχία Τιγκράι φέρονται να εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της πόλης Μπαχίρ Νταρ, της πρωτεύουσας στην επαρχία Αμάρα, νωρίς σήμερα το πρωί, χωρίς πάντως να έχουν καταγραφεί θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στην επαρχία αυτή της Αιθιοπίας.

“Η παράνομη οργάνωση TPLF εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες περί τη 01:40 στην Μπαχίρ Νταρ” ανέφερε η κυβέρνηση της Αμάρας μέσω Facebook. “Οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν ζημιές” πρόσθεσε.

Η Αμάρα ανέπτυξε στρατεύματα στην Τιγκράι στο πλευρό των ομοσπονδιακών δυνάμεων του Άμπι. Η κυβέρνηση υποστήριξε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν πλέον προς τη Μεκέλλε, την πρωτεύουσα της επαρχίας Τιγκράι.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (115 εκατ. κάτοικοι) αποτελείται από δέκα επαρχίες, στις οποίες ζουν διαφορετικές εθνικές ομάδες, με δικές τους κυβερνήσεις, σύστημα το οποίο ο Αμπίι Άχμεντ αποπειράται να μεταβάλλει άρδην, κάτι που αποτελεί βασική αιτία της σύρραξης. Στην τρέχουσα σύγκρουση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις στρατιωτικά ισχυρότερες επαρχίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα