ΑΘΗΝΑ
06:22
|
19.04.2024

Τις αδυναμίες αλλά και τις ευκαιρίες για ενίσχυση και ανάπτυξη του αμυντικού τομέα στις χώρες μέλη της ΕΕ εντοπίζει η πρώτη του είδους έκθεση που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις αδυναμίες αλλά και τις ευκαιρίες για ενίσχυση και ανάπτυξη του αμυντικού τομέα στις χώρες μέλη της ΕΕ εντοπίζει η πρώτη του είδους έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας (EDA) σε Συνεργασία με την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Δράσης(EEAS) και το Στρατιωτικό Προσωπικό της ΕΕ (EUMS).

Η Συντονισμένη Ετήσια Επιθεώρηση Άμυνας (CARD) που παρουσιάστηκε σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ διαπίστωσε μεταξύ άλλων κατακερματισμό των συστημάτων άμυνας των χωρών μελών και αδυναμίες «συνεργασίας» μεταξύ ορισμένων χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των 26 χωρών μελών.

Στην ουσία εκτιμάται πως χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα, επενδύσεις, εκσυγχρονισμός και συντονισμός στα αρμόδια στρατιωτικά επιτελεία μεταξύ των χωρών-μελών μέχρι καταστεί εφικτή η λεγόμενη «αμυντική» ανεξαρτησία της ΕΕ.

Ο στόχος αυτός φαίνεται πως θα επιδιωχθεί συστηματικά τις επόμενες λίγες δεκαετίες ενόψει και των εντεινόμενων διεθνών ανταγωνισμών όχι μόνον ανάμεσα στην ΕΕ με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, που θεωρούνται ταυτόχρονα και κατά περίπτωση εταίροι και αντίπαλοι, αλλά και με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο πιθανής «επαναδιαπραγμάτευσης» των σημερινών τεταμένων διατλαντικών σχέσεων…

Μπορέλ : Πρώτη φορά έχουμε τη «μεγάλη εικόνα»

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης επισήμανε ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα μίας «μεγάλης εικόνας» στο σχεδιασμό «εθνικής άμυνας» των χωρών μελών και των προσπαθειών για ανάπτυξη των υποδομών στους συναφείς τομείς.

Ο κατακερματισμός στο τοπίο της «ευρωπαϊκής άμυνας» απαιτεί, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, «συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες» μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και των επιτελείων στρατού για μακρά χρονική περίοδο σε τρεις σημαντικές περιοχές: τις αμυντικές δαπάνες, το σχεδιασμό άμυνας και την αμυντική συνεργασία.

Διαπιστώνουν παράλληλα και 55 «σημαντικές ευκαιρίες» κοινοπραξιών και συνεργασίας σε ευρω-ενωσιακό επίπεδο.

Επιπλέον διακρίνουν:

__Δυνατότητες μεσοπρόθεσμα (από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και έπειτα) ώστε να δημιουργηθεί η υποδομή για «αμυντική» ανεξαρτησία της ΕΕ και του λεγόμενου «ευρωστρατού».

__Αύξηση της αμυντικής σύμπραξης και συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας με στόχο την άμεση αναβάθμιση των υπαρχόντων και τον σταδιακό εκσυγχρονισμό χερσαίων, ναυτικών, αεροπορικών δυνάμεων της ΕΕ αλλά και των δυνατοτήτων σε κυβερνο-διάστημα και Διάστημα.

__Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεδομένου ότι 21 χώρες της ΕΕ είναι παράλληλα και μέλη του ΝΑΤΟ ώστε να εξασφαλιστεί «μία πιο ουσιαστική συνεισφορά» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

__Συστηματική αποζημίωση για πιθανές μειώσεις σε ετήσιες αμυντικές δαπάνες εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας μέσω κοινοπραξιών και πλήρους αξιοποίησης των «αμυντικών πρωτοβουλιών» που προσφέρονται εντός ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα