ΑΘΗΝΑ
22:37
|
25.04.2024
Οργισμένη η κοινή γνώμη με τις Αρχές – Για τον “ψεύτη” δεν προβλέπεται ποινή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αρχές της Νότιας Αυστραλίας αποφάσισαν την περασμένη Τετάρτη να προχωρήσουν στην επιβολή ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας (lockdown) σε επίπεδο πολιτείας. Αυτό που οι Αρχές της Νότιας Αυστραλίας αγνοούσαν ή δεν ερεύνησαν δεόντως ήταν ότι το lockdown τους βασίστηκε σε ένα ψέμα. Ο θύτης είναι ένας άνδρας θετικός στον κορονοϊό που είπε εσκεμμένα ψέματα στην υπηρεσία ιχνηλάτησης για τη σχέση του με μια πιτσαρία.

Ένας επιπλέον λόγος για την επιβολή του lockdown ήταν η καταγραφή 36 νέων κρουσμάτων στην εν λόγω πολιτεία εκ των οποίων κάποια ήταν σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ήταν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού στην περιοχή από τον Απρίλιο και επικράτησε πανικός στις Αρχές που φοβήθηκαν για ξέσπασμα ενός πολύ μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Στίβεν Μάρσαλ, εξήγησε ότι ένας άνδρας σε πιτσαρία που συνδέεται με το ξέσπασμα της νόσου COVID-19, δήλωσε στην υπηρεσία ιχνηλάτησης ότι είχε μόνον αγοράσει πίτσα από εκεί, ενώ στην πραγματικότητα είχε εργαστεί κάνοντας αρκετές βάρδιες στο εν λόγω κατάστημα μαζί με άλλον έναν εργαζόμενο, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορονοϊό. Οι Αρχές υπέθεσαν στη συνέχεια ότι ο άνδρας αυτός μολύνθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια πολύ μικρής έκθεσής του, πράγμα το οποίο τους οδήγησε να πιστέψουν ότι το στέλεχος αυτό πρέπει να είναι πολύ μεταδοτικό.

“Το να πω ότι βγάζω καπνούς θα ήταν πολύ λίγο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στίβεν Μάρσαλ και πρόσθεσε, “είμαστε έξαλλοι με τις ενέργειες αυτού του ατόμου και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις συνέπειες που θα υπάρξουν. Εάν αυτό το άτομο είχε πει την αλήθεια δεν θα είχαμε μπει σε αυτό το εξαήμερο lockdown”.

 Για την αντιμετώπιση της πανδημίας η Αυστραλία βασίστηκε σε ένα σχέδιο επιβολής lockdown, μαζικών τεστ και καθημερινής ιχνηλάτησης προκειμένου να κατεβάσει σχεδόν στο μηδέν τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας μπορεί να αναφέρθηκε σε συνέπειες για το ψέμα του εργαζόμενου στην πιτσαρία, αλλά η Αστυνομία διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά καθώς δεν προβλέπεται κάποια ποινή για την ψευδομαρτυρία στις υπηρεσίες ιχνηλάτησης.

Οι πολιτειακές Αρχές ανακοίνωσαν ότι το lockdown θα αρθεί αύριο Σάββατο, δηλαδή τρεις ημέρες νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Την Παρασκευή καταγράφηκαν μόλις τρία νέα κρούσματα κορονοϊού.

Τα στοιχεία του “ψεύτη” δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία. Ανέφεραν, ωστόσο, το όνομα του καταστήματος στο οποίο εργάζεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ” (Sydney Morning Herald) ο άνθρωπος που προκάλεσε το lockdown εργαζόταν μαζί με έναν φύλακα, ο οποίος μολύνθηκε από τον ιό σε ξενοδοχείο καραντίνας. Η κοινή γνώμη έχει παράπονα από τις Αρχές, στις οποίες καταλογίζει προχειρότητα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τις 28.000 σ’ ολόκληρη την Αυστραλία, τα περισσότερα στην πολιτεία της Βικτώρια, ενώ η Νότια Αυστραλία, έχει καταγράψει 551 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας με μόλις τέσσερα από τα 907 θύματα της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα