ΑΘΗΝΑ
11:48
|
07.07.2024
Σε βάρος του Μπόμπι Γουάιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο προεδρικός υποψήφιος και δημοφιλής ποπ σταρ της Ουγκάντας, Μπόμπι Γουάιν, αφέθηκε τελικά ελεύθερος με εγγύηση αφού πρώτα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό. Ο 38χρονος συνελήφθη ως διοργανωτής εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην οποία δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία.

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο κορονοϊός είναι το πρόσχημα για την καταπίεση και τη φίμωση της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιανουαρίου στην Ουγκάντα.  

Μετά τη σύλληψη του Γουάιν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και τους υποστηρικτές του ποπ σταρ. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών με αποτέλεσμα συνολικά 37 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα και λεηλάτησαν καταστήματα στην πρωτεύουσα Καμπάλα. Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε την Τετάρτη ότι φρόντισε δεκάδες τραυματίες , συμπεριλαμβανομένων 11 ατόμων για τραύματα από πυροβολισμούς.

Ο μουσικός, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ρόμπερτ Κιαγκουλάνι, είναι ένας από τους συνολικά 11 υποψήφιους που διεκδικούν την προεδρία του Γιοβέρι Μουσέβενι, ο οποίος είναι στην εξουσία από το 1986.  

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε ότι οι αρχές της Ουγκάντας εκμεταλλεύονται απροκάλυπτα την πανδημία για να καταπιέσουν την αντιπολίτευση. Την κατηγορούν για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα διοργανώνει κανονικά όλες τις προεκλογικές του εκδηλώσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Μπόμπι Γουάιν είχε δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να αψηφήσει την κυβερνητική απαγόρευση των διαδηλώσεων λόγω πανδημίας. Είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Μουσέβενι για “εκφοβισμό των πολιτών” και είχε υπαινιχθεί ότι τα κίνητρα της απαγόρευσης ήταν πολιτικά. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολιάζοντας τη σύλληψη του Γουάιν στο πρόγραμμα “Focus on Africa” του BBC δήλωσε: “Δεν είναι δυνατόν οι δυνάμεις ασφαλείας να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα και να επιτρέπουν να κυριαρχεί η αναρχία”. Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ουγκάντας ακολουθεί τους κανόνες της εφορευτικής επιτροπής και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Ασφάλειας Έλι Ταμγουάιν δήλωσε σε δημοσιογράφους: “H αστυνομία έχει το δικαίωμα να σε πυροβολήσει και να σε σκοτώσει αν ξεπεράσεις ένα ορισμένο επίπεδο βίας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα