ΑΘΗΝΑ
05:32
|
25.04.2024
«Όλα μου λείπουν! Tα μαθήματα δια ζώσης. Nα κοιτάζω τους καθηγητές στα μάτια και όχι μέσα από την οθόνη!
Anita Iacovelli (L) and her friend Lisa Rogliatti, both 12-year old, sit in front of the Italo Calvino school in Turin as they protest against no school from the seventh grade up because of government restrictions over the Covid-19 pandemic, caused by the novel coronavirus on November 17, 2020. - Italy has shut some schools, bars, restaurants and shops in the worst-affected areas and introduced a 10pm-5am nationwide curfew, but has so far swerved a second shutdown, with fast antigen tests becoming a crucial part of its efforts. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Όλα μου λείπουν! Tα μαθήματα δια ζώσης. Nα κοιτάζω τους καθηγητές στα μάτια και όχι μέσα από την οθόνη! H συντροφιά των συμμαθητών μου. Nα ξυπνάω το πρωί και να ετοιμάζομαι αντί να μένω στο σπίτι με τις πιτζάμες μπροστά στον υπολογιστή» λέει στο φακό του euronews η 12χρονη μαθήτρια Ανίτα Ιακοβέλι από το Τορίνο της Ιταλίας.

Με αυτά τα λόγια εξηγεί την απόφασή της, να πηγαίνει από τις 6 Νοεμβρίου έξω από το σχολείο της, να στήνει το μικρό πτυσσόμενο γραφειάκι της, να ανοίγει τον υπολογιστή και να παρακολουθεί τα εξ αποστάσεως μαθήματα έξω από το σχολείο της που φέρει το όνομα του διάσημου Ιταλού λογοτέχνη, Ίταλο Καλβίνο.

Απαραίτητο «αξεσουάρ» σε αυτή την ιδιότυπη κινητοποίηση; Ένα πανό που εξηγεί με λίγα λόγια γιατί κάνει ό,τι κάνει. «Παρούσα! Το σχολείο στην τάξη είναι δικαίωμά μας. Προτεραιότητα στο σχολείο» γράφει το πανό.

Η μοναχική πράξη διαμαρτυρίας σύντομα απέκτησε μιμητές. Στην αρχή ήταν η συμμαθήτριά της η Λίζα. Μετά ακολούθησαν το παράδειγμα μερικές δεκάδες μαθητές γυμνασίου παρακείμενων σχολείων.

Αυτή η ξεχωριστή «διαμαρτυρία» για τη μαθητική ζωή σε «γύψο» και απομόνωση λόγω πανδημίας δεν άργησε να φτάσει στα ιταλικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Από εκεί το έμαθε και η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας, Λούτσια Ατσολίνα που της τηλεφώνησε διαβεβαιώνοντάς την πως τα σχολεία θα ξανανοίξουν σύντομα.

«Μου έδωσε συγχαρητήρια γιατί της αρέσει ο αγώνας μου» εξήγησε η Ανίτα σε δημοσιογράφους από μία χώρα της Ευρώπης που βρέθηκε πρώτη στο επίκεντρο της πανδημίας, θρηνώντας ως σήμερα πάνω από 47.800 νεκρούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα