ΑΘΗΝΑ
14:37
|
23.04.2024
Τρία μέλη ΜΚΟ κρατούνται σε άγνωστη τοποθεσία κατηγορούμενοι για συνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη σύλληψη τριών μελών μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Αίγυπτο. Η στοχοποίηση ακτιβιστών αποτελεί “σημαντική και άκρως αποθαρρυντική εξέλιξη σε μια ήδη αποδυναμωμένη  κοινωνία των πολιτών”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης “Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα” (EIPR) Γκασέρ Αμπντέλ-Ραζέκ συνελήφθη χθες Πέμπτη, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα προηγήθηκαν οι συλλήψεις δύο ακόμη συναδέλφων του. Οι τρεις ακτιβιστές και μέλη της αιγυπτιακής ΜΚΟ κρατούνται σε άγνωστη τοποθεσία και κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση.

Η “Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα” είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση, η οποία ασχολείται με ζητήματα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αιγύπτου. Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή αναφέρει ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συνέλαβαν τον Αμπντέλ-Ραζέκ στο σπίτι του στη συνοικία Μααντί, στο νότιο Κάιρο. Ο συνάδελφός του και διευθυντής του τμήματος ποινικής δικαιοσύνης, Καρίμ Εναρά, συνελήφθη την Τετάρτη στην Νταχάμπ και ο διευθυντής του γραφείου της ΜΚΟ, Μοχάμεντ Μπασίρ, συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Κάιρο.

Στελέχη της EIPR καταγγέλλουν ότι οι συλλήψεις είναι μια “ξεκάθαρη και συντονισμένη” απάντηση της κυβέρνησης στο έργο τους και κυρίως στις δράσεις που αφορούν την παρακολούθηση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης της Αιγύπτου και την αξιολόγηση των θανατικών ποινών. “Η σύλληψη του Αμπντέλ-Ραζέλ είναι μια απόπειρα της κυβέρνησης να πατάξει τις οργανωμένες και νόμιμες δράσεις μας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο”, σχολιάζει η EIPR.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, υποστήριξε ότι οι συλλήψεις ενδέχεται να εντάσσονται σε μια γενικευμένη προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης των αντιφρονούντων στην αφρικανική χώρα. “Με πρόσχημα την τρομοκρατία και με την απαγγελία αόριστων κατηγοριών, όπως η ‘συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση’ ή ‘η διασπορά ψευδών ειδήσεων’ η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει και να ποινικοποίηση το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η πρακτική δεν συνάδει με το κράτος δικαίου και τις υποχρεώσεις της Αιγύπτου βάσει της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, τόνισε η Ραβίνα Σαμντασάνι.

Την ανησυχία της για τη σύλληψη του Γκασέρ Αμπντέλ-Ραζέκ εξέφρασε και η Γαλλία ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απάντησε ότι η κυβέρνηση σέβεται το κράτος δικαίου και δεν αποδέχεται την παρέμβαση της γαλλικής ηγεσίας σε ένα εσωτερικό της θέμα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα