ΑΘΗΝΑ
08:10
|
03.05.2024
Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος Δημοκρατικός που νικά στην Τζόρτζια μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1996.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε επισήμως ο πρώτος Δημοκρατικός που καταγράφει εκλογική νίκη στην Τζόρτζια μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1996. Η ανακαταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία του χάρισε 16 εκλέκτορες, σφραγίζοντας τη διευρυμένη πλέον νίκη του επί του Τραμπ, με 306-232.

Η ανακαταμέτρηση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (19/11), 16 μέρες μετά τις εκλογές. Όπως αποδείχθηκε κατά τη διαδικασία, περίπου 5.800 ψήφοι δεν είχαν καταμετρηθεί σε τέσσερις κομητείες. Η καταμέτρησή τους μείωσε τη διαφορά του Τραμπ από τον Μπάιντεν κατά 1.400 ψήφους, αλλά δεν άλλαξε το αποτέλεσμα, τη νίκη δηλαδή των Δημοκρατικών. Ο υπουργός εσωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, έκανε λόγο για “ανθρώπινο λάθος”, απέρριψε για πολλοστή φορά τις κατηγορίες για εκλογική νοθεία και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και τη διαφανή καταγραφή του αποτελέσματος.

Στο ίδιο ύφος ήταν και η ανακοίνωση της εκπροσώπου των Δημοκρατικών, Ζακλίν Ρόθενμπεργκ: “Η ανακαταμέτρηση επιβεβαίωσε απλώς αυτό που ήδη γνωρίζαμε: Οι ψηφορόροι της Τζόρτζια επέλεξαν τον Τζο Μπάιντεν για πρόεδρο της χώρας τους. Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους και τους εθελοντές που δούλεψαν πέρα από τα ωράριά τους και υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για να ολοκληρώσουν αυτήν την ανακαταμέτρηση. Επιτέλεσαν το καθήκον τους στο ακέραιο”.

Η ανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια δεν έγινε λόγω της προσφυγής του Τραμπ (η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο), αλλά με βάση τις διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου της πολιτείας, οι οποίες προβλέπουν ανακαταμέτρηση όλων των ψήφων με το χέρι σε περίπτωση οριακής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων. Τώρα οι Αρχές της πολιτείας πρέπει να επικυρώσουν εντός της ημέρας τα αποτελέσματα που κατέθεσαν οι κομητείες και ο χαμένος θα έχει περιθώριο δύο ημερών να υποβάλει νέα ανακαταμέτρηση σε περίπτωση που η διαφορά είναι μικρότερη του 0.5% – είναι με βάση τα επίσημα αποτελέσματα.

Η νέα ανακαταμέτρηση -εφ’ όσον απαιτηθεί- δεν θα γίνει δια χειρός αλλά με scanners και το οικονομικό της κόστος θα βαρύνει τις κομητείες, όχι την κεντρική διοίκηση της Τζόρτζια.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα