Καμία πτήση δεν θα εκτελεστεί από και προς ελληνικούς αερολιμένες την ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου καθώς τόσο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας όσο και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για την ίδια μέρα.
Προβλήματα όμως στις πτήσεις θα σημειωθούν και την προηγούμενη ημέρα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, καθώς στο διάστημα από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι δε θα εκτελείται καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξη η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ενώ καθυστερήσεις θα σημειωθούν και στη συνέχεια κατά το 6ωρο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα καθώς τη σκυτάλη της κινητοποίησης θα πάρουν οι ηλεκτρονικοί με στάση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην «αιφνιδιαστική», όπως τη χαρακτηρίζουν κατάθεση του νομοσχεδίου «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» στις επιτροπές της Βουλής.
“Το υπουργείο επιμένει στην αμετακίνητη στάση του, μη λαμβάνοντας υπόψη του το εύθραυστο υπό διαμόρφωση περιβάλλον στον τομέα των Αερομεταφορών και αγνοώντας τις πρακτικές όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες στρέφονται ξεκάθαρα στην κρατικοποίηση μεγάλων Αεροπορικών Εταιρειών – κολοσσών και την κρατική ενίσχυση των Παρόχων Αεροναυτιλίας, προκειμένου να επιβιώσουν εν μέσω πανδημίας COVID-19”, επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση οι δύο ενώσεις.
Ελεγκτές και ηλεκτρονικοί επαναφέρουν το ζήτημα που έχει προκύψει “στη διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων” σημειώνοντας πως τα προβλήματα αυτά απειλούν με οικονομικό στραγγαλισμό το σύνολο των εργαζομένων της ΥΠΑ. “Μάλιστα έχουν συνδεθεί απροκάλυπτα και εντελώς εκβιαστικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου, εξυπηρετώντας ως μοχλός πίεσης την απόλυτη αποδοχή του νομοσχεδίου χωρίς τη δυνατότητα ισχυρής και μακροπρόθεσμης αντίδρασης από την πλευρά των εργαζομένων”, τονίζουν.
Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου παραβιάζονται ευρωπαικοί κανονισμοί με επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων, διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα και παραβλέπεται ο ευαίσθητος εθνικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας και ζητούν:
- Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών φορέων της ΥΠΑ.
- Την ομαλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των δεδουλευμένων του προσωπικού (νυχτερινά, εξαιρέσιμα και αποζημιώσεις Eurocontrol).
- Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος του προσωπικού λόγω των συνεπειών της πανδημίας, με απώλειες εισοδήματος που αγγίζουν το 70%.