ΑΘΗΝΑ
00:59
|
21.09.2024
Το 'Shuggie Bain' είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και αφηγείται τη ζωή στις φωτοχογειτονιές της Γλασκώβης των '80s.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον 44χρονο Σκωτσέζο Ντάγκλας Στιούαρτ απονεμήθηκε το φετινό Booker, για το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο ‘Shuggie Bain’.

Στο βιβλίο που έχει αυτοβιογραφικές αναφορές, ο Στιούαρτ αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που μεγαλώνει στις εργατικές συνοικίες της Γλασκώβης στη δεκαετία του 1980, δίπλα σε μια μητέρα που παλεύει με τον εθισμό της στο αλκοόλ.

Ο Στιούαρτ είναι ο δεύτερος Σκωτσέζος που κερδίζει το βραβείο (και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών) μετά τον Τζέιμς Κέλμαν, το 1994.

Όταν ενημερώθηκε για το Booker 2020, ο Στιούαρτ δήλωσε “απολύτως συγκλονισμένος”, δάκρυσε και ευχαρίστησε τη μητέρα του, η οποία “βρίσκεται σε κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου”. Όπως είπε, “Δεν θα υπήρχα χωρίς εκείνη, αυτό το βιβλίο δεν θα υπήρχε χωρίς εκείνη”. Η μητέρα του πέθανε λόγω του εθισμού της στο αλκοόλ όταν ο συγγραφέας ήταν 16 ετών.

Ο Στιούαρτ, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως “ένα παιδί της εργατικής τάξης που μπήκε στο γράψιμο αργά” έχει ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο ‘Loch Awe’. Κατά δήλωσή του, στο εξής θα γίνει “συγγραφέας πλήρους απασχόλησης” και ίσως επιστρέψει στη Γλασκώβη.

Προς το παρόν ζει στη Νέα Υόρκη όπου μετακόμισε σε ηλικία 24 ετών προκειμένου να εργαστεί ως σχεδιαστής σε Οίκους Μόδας.

Το ‘Shuggie Bain’ απορρίφθηκε από 30 εκδότες πριν γίνει αποδεκτό από την Grove Atlantic στις ΗΠΑ και την Picador στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτήν τη στιγμή μεταφράζεται σε 20 γλώσσες και στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 από τις εκδόσεις ‘Μεταίχμιο’ σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα