ΑΘΗΝΑ
14:32
|
19.04.2024
Ο αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας την Παρασκευή δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι να παραιτηθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας την Παρασκευή δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι να παραιτηθεί μαζί του “για το καλό της χώρας“, μετά την έγκριση προϋπολογισμού που προκάλεσε οργή στο φτωχό έθνος της Κεντρικής Αμερικής.

“Για το καλό της χώρας, του ζήτησα να δημοσιοποιήσουμε μαζί τις παραιτήσεις μας”, δήλωσε ο Γκιγιέρμο Καστίγιο σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε επίσης στον πρόεδρο ότι “τα πράγματα δεν είναι σωστά” και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ του ίδιου και του αρχηγού του κράτους.

Ο Γιαματέι, 64χρονος γιατρός, ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο υποσχόμενος να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Ωστόσο, η προεδρία του κυριαρχούσε από αμφισβήτηση σχετικά με τον χειρισμό του κορονοϊού, ιδιαίτερα από την ύπαρξη ελλείψεων στα νοσοκομεία της χώρας.

Έχει επίσης ξεσπάσει δημόσια διαμάχη με τον αντιπρόεδρό του, ο οποίος τον Μάιο αποκάλυψε ότι οι δύο είχαν συγκρουστεί για το ποιά είναι η καλύτερη ανταπόκριση στην πανδημία Covid-19.

Το Κογκρέσο της Γουατεμάλας, το οποίο κυριαρχείται από συντηρητικά φιλοκυβερνητικά κόμματα, αυτή την εβδομάδα ενέκρινε προϋπολογισμό σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.

Τα περισσότερα από τα κεφάλαια θα διατεθούν σε υποδομές που συνδέονται με μεγάλες επιχειρήσεις, προκαλώντας οργή σε μια χώρα όπου η φτώχεια είναι εκτεταμένη και τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται.

Πολλές ομάδες ακτιβιστών και κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να συγκαλέσουν διαμαρτυρία το Σάββατο το απόγευμα για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα