ΑΘΗΝΑ
11:33
|
19.04.2024
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε μια αφρικανική προσπάθεια διαμεσολάβησης το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε μια αφρικανική προσπάθεια διαμεσολάβησης το Σάββατο, λέγοντας ότι τα στρατεύματά της είχαν καταλάβει άλλη μια πόλη στην πορεία τους προς την πρωτεύουσα της περιοχής του βόρειου Τίγκρεϋ, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών.

Πάνω από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση του πρωθυπουργού Άμπιι Αχμέντ, η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Τίγκρεϋ σκάβουν δρόμους με μπουλντόζες και κατέστρεψαν γέφυρες για να καθυστερήσουν την προέλαση στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μέκελε, όπου φιλοξενούνται περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Οι δυνάμεις του Τίγκρεϋ έχουν υποσχεθεί «κόλαση» για τους εχθρούς τους. Αρνήθηκαν ότι καταστρέφουν γέφυρες, αλλά δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια σχετικά με το όργωμα δρόμων.

Εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στο Σουδάν από όταν ξέσπασε η σύγκρουση στις 4 Νοεμβρίου. Οι μάχες έχουν εξαπλωθεί πέρα ​​από το Τίγκρεϋ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν πυροβολήσει ρουκέτες στη γειτονική περιοχή της Αμάρα και στο έθνος της Ερυθραίας, προκαλώντας ανησυχία για έναν ευρύτερο πόλεμο και τη διάσπαση της πολυεθνοτικής Αιθιοπίας.

Η κυβέρνηση του Άμπιι δήλωσε ότι σύντομα θα φτάσει στη Μέκελε αφού κατέλαβε διάφορες πόλεις γύρω. Το Σάββατο είπε ότι η Άντιγκρατ, περίπου 116 χλμ. βόρεια της Μέκελε, είχε επίσης πέσει.

Οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τίγκρεϋ (TPLF) δήλωσαν ότι εννέα πολίτες έχασαν τη ζωή τους εν μέσω μεγάλων απωλειών σε χτυπήματα του πυροβολικού στο Άντιγκρατ.

Δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με την κυβέρνηση για σχολιασμό, αλλά στο παρελθόν έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι στοχεύει πολίτες.

Οι ισχυρισμοί από όλες τις πλευρές είναι δύσκολο να επαληθευτούν επειδή οι συνδέσεις τηλεφώνου και Διαδικτύου έχουν διακοπεί από την αρχή της διένεξης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό.

Η Ερυθραία αρνείται τους ισχυρισμούς του TPLF ότι έχει στείλει στρατιώτες πέρα ​​από τα σύνορα για να υποστηρίξει την επίθεση του Άμπιι εναντίον των δυνάμεων του Τίγκρεϋ, οι οποίες είναι επίσης παλιοί εχθροί της Ερυθραίας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα