ΑΘΗΝΑ
07:56
|
19.05.2024
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος κάλεσε την G20 να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του χρέους των φτωχών χωρών.
BAVISPE, SONORA - JANUARY 12: President of Mexico Andrés Manuel López Obrador shakes hands with a member of La Mora during a visit on January 12, 2019 in Bavispe, Sonora. President Lopez Obrador met with members of mormon families Lebaron and Langford, two months after 9 members belonging to them were killed in an ambush near La Mora, an isolated community in the Mexican Northern State of Sonora; 6 children and 3 women died in an attack perpetrated by suspected members of a drug cartel. (Photo by Luis Gutierrez/Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (γνωστότερος με το ακρωνύμιο ΑΜΛΟ) κάλεσε την Κυριακή την Ομάδα των 20 (G20) μεγάλων οικονομιών του πλανήτη να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες εξωτερικού χρέους για φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, καθώς η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από ύφεση από την κρίση του κορονοϊού.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν θα αναλάβει νέα χρέη και ούτε θα προωθήσει προγράμματα διάσωσης των μεγάλων εταιριών, ακόμη και αν η οικονομία του Μεξικού αναμένεται να συρρικνωθεί 10% φέτος, η χειρότερη ύφεση για τη χώρα από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.

“Η πρότασή μας συνίσταται στο … να κάνουμε πραγματικότητα τη δέσμευση να αφαιρέσουμε χρέος και την εξυπηρέτηση του χρέους από τα φτωχά έθνη του κόσμου”, δήλωσε ο Λόπεζ Ομπραδόρ σε βίντεο ως μέρος της συνόδου κορυφής της G20.

Προέτρεψε επίσης τους συναδέλφους ηγέτες να “εγγυηθούν ότι οι χώρες μεσαίου εισοδήματος θα έχουν πρόσβαση σε πίστωση με επιτόκια ισοδύναμα με εκείνα των ανεπτυγμένων χωρών”.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες της G20 ότι η αποτυχία παροχής μόνιμης ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη φτώχεια και επανάληψη των άτακτων χρεοκοπιών της δεκαετίας του 1980.

Ο ΑΜΛΟ δήλωσε επίσης ότι η οικονομία του Μεξικού ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης για ανάκαμψη σε σχήμα V και προέβλεψε ότι μέχρι τον επόμενο Μάρτιο ο αριθμός των επίσημων θέσεων εργασίας θα ανακάμψει στα επίπεδα προ πανδημίας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα