ΑΘΗΝΑ
17:52
|
26.04.2024
Εκατοντάδες Γουατεμαλτέκοι έκαψαν τμήμα του κτιρίου του Κογκρέσου το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες Γουατεμαλτέκοι έκαψαν τμήμα του κτιρίου του Κογκρέσου το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι, μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού που προκάλεσε οργή στο φτωχό έθνος της Κεντρικής Αμερικής.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα περιέθαλψε αρκετά άτομα που είχαν αναθυμιάσεις από την πυρκαγιά.

Μια ξεχωριστή, ειρηνική, διαμαρτυρία έλαβε χώρα μπροστά από το παλιό κυβερνητικό παλάτι στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, όχι μακριά από το Κογκρέσο, προτρέποντας επίσης τον πρόεδρο Γιαματέι να παραιτηθεί. ην εθνική σημαία και τα πανό που έγραφαν “Όχι άλλη διαφθορά”, “Ο Γιαματέι έξω” και “Τα έβαλαν με τη λάθος γενιά”, οι διαδηλωτές γέμισαν την κεντρική πλατεία στην Πόλη της Γουατεμάλας μπροστά από το παλιό παλάτι.

Σε tweet του ο Γιαματέι κατήγγειλε την επίθεση στο Κογκρέσο και υποσχέθηκε την απόδοση νομικών ευθυνών. “Επαναλαμβάνω ότι έχετε το δικαίωμα να διαδηλώσετε σύμφωνα με το νόμο. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε βανδαλισμό δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Όποιος αποδειχθεί ότι έχει συμμετάσχει σε αυτές τις εγκληματικές πράξεις θα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου”, ανέφερε στο μήνυμά του.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα έχει περιέλθει σε φάση έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης από όταν λίγες μέρες πριν το Κογκρέσο της Γουατεμάλας, το οποίο κυριαρχείται από συντηρητικά φιλοκυβερνητικά κόμματα, αυτή την εβδομάδα ενέκρινε προϋπολογισμό σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.

Τα περισσότερα από τα κεφάλαια θα διατεθούν σε υποδομές που συνδέονται με μεγάλες επιχειρήσεις, προκαλώντας οργή σε μια χώρα όπου η φτώχεια είναι εκτεταμένη και τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται. Οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το χρέος.

Ο 64χρονος γιατρός Γιαματέι, ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο υπόσχεται να καθαρίσει τη χώρα από τηδιαφθορά και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο, η προεδρία του επισκιάστηκε από τη διαμάχη σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα από τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία της χώρας.

Την παραίτηση του Προέδρου είχε ζητήσει και ο Αντιπρόεδρος Γκιγιέρμο Καστίγιο.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα