Νέα δεδομένα από μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine έδειξαν ότι η χρήση μάσκας ήταν ελάχιστα πιο αποτελεσματική στην πρόληψη του κορονοϊού Covid-19 από το να μην φοράει μάσκα σε καταστάσεις όπου τηρούνται άλλα προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση.
Η ερευνητική ομάδα διαχώρισε τους -πάνω από 6000- συμμετέχοντες στην έρευνα σε δύο μεγάλες ομάδες, με συνολικά 3.030 συμμετέχοντες να φορούν μάσκες και 2.994 να μην φορούν μάσκες.
Σε όσους ζητήθηκαν να φορούν μάσκα δόθηκαν 50 υψηλής ποιότητας χειρουργικές μάσκες προσώπου με ποσοστό διήθησης 98%.
Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι το 1,8% εκείνων που φορούσαν μάσκες και το 2,1% εκείνων που δεν φορούσαν μάσκες, ήταν θετικά στον κορονοϊό SARS-CoV-2, μια διαφορά μόλις 0,3%.
Σύμφωνα με συνέντευξη του μέλους της ιατρικής ομάδας καθηγητή καρδιολογίας, δρ. Χένινγκ Μπούντγκαρντ, στο ιατρικό ενημερωτικό ιστότοπο Healio ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αξιολόγησαν μόνο την επίδραση των μασκών ως μέτρο προσωπικής προστασίας.
“Το προσδιορισμένο πιθανό θετικό αποτέλεσμα της μάσκας για πρόληψη – αν και μικρό – μπορεί να εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το COVID-19 είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια”, πρόσθεσε ο Μπούντγκαρντ, ενώ και η επικεφαλής του ιατρικού περιοδικού, Κριστίν Λάινε, διευκρίνισε πως το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η μάσκα προσώπου δεν αποτελεί επαρκές μέτρο προστασίας όταν δεν τηρούνται μια σειρά μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Συμπλήρωσε μάλιστα πως όταν μια μειονότητα ανθρώπων φορούν τη μάσκα το αντίκτυπο στην προσωπική τους προστασία είναι πολύ μικρό.
Πηγές: Healio, Annals of Internal Medicine