ΑΘΗΝΑ
17:18
|
23.04.2024
Ο Νιγηριανός στρατός παραδέχτηκε ότι δόθηκαν και πραγματικά πυρά σε στρατιώτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νιγηριανός στρατός παραδέχτηκε σήμερα το Σάββατο ότι δόθηκαν τόσο πραγματικά πυρά όσο και άσφαιρα στους στρατιώτες όταν αναπτύχθηκαν σε διαμαρτυρίες στην πύλη διοδίων του Λέκι στις 20 Οκτωβρίου. Η παραδοχή φαίνεται να επιβεβαιώνει ένα βασικό εύρημα μιας έρευνας του CNN για τους πυροβολισμούς.

“Στους στρατιώτες δόθηκαν τόσο πραγματικά πυρά όσο και άσφαιρα. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, είδαμε ότι σε αυτές τις διαμαρτυρίες είχαν διεισδύσει ορισμένοι κουκουλοφόροι”, δήλωσε ο ταξίαρχος στρατηγός Αχμέντ Τάιβο στην κατάθεσή του στην δικαστική επιτροπή του Λάγος για την έρευνα σχετικά με το περιστατικό.

“Υπήρχαν αναμφίβολα ειρηνικοί διαδηλωτές. Αλλά υπήρχαν και κουκουλοφόροι που προσπάθησαν να επωφεληθούν. Γι ‘αυτό ήταν οπλισμένοι (με) άσφαιρα εκτός από τις κανονικές (σφαίρες) που κουβαλούσαν.”


Είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της Νιγηρίας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά στην πύλη διοδίων του Λέκι. Η δήλωση του στρατού έρχεται επίσης σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις σχετικά με το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Τάιβο, ο οποίος είχε πει προηγουμένως στο δικαστικό σώμα ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν άσφαιρα.


Μετά το συμβάν με τους πυροβολισμούς, ο στρατός αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, περιγράφοντας τις αναφορές για το περιστατικό ως «ψευδέις ειδήσεις», πριν υποχωρήσει και πει ότι οι στρατιώτες ήταν μεν παρόντες, αλλά πυροβόλησαν τα όπλα τους στον αέρα και χρησιμοποίησαν άσφαιρα, όχι πραγματικά πυρα.


Η έρευνα του CNN περιελάμβανε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι κάλυκες από το συμβάν ταιριάζουν με εκείνους που χρησιμοποιεί ο Νιγηριανός στρατός όταν χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά, σύμφωνα με νυν και πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους της Νιγηρίας.
Δύο εμπειρογνώμονες βαλλιστικής επιβεβαίωσαν επίσης στο CNN ότι το σχήμα των κάλυκων υποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον προηγούμενο ισχυρισμό του στρατού ότι έριξαν άσφαιρα.

Η έκθεση του CNN βασίστηκε σε μαρτυρίες από δεκάδες μάρτυρες και φωτογραφίες και βίντεο που ελήφθησαν και εντοπίστηκαν από το CNN. Ο στρατός της Νιγηρίας δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχόλια πριν από τη μετάδοση και τη δημοσίευση του άρθρου του CNN.

Επαληθευμένο βίντεο – χρησιμοποιώντας χρονικές σημάνσεις και δεδομένα από τα αρχεία βίντεο – δείχνει στρατιώτες που φαίνεται να πυροβολούν προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών. Και οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες αποδεικνύουν ότι μετά την αποχώρηση του στρατού, ένας δεύτερος γύρος πυροβολισμών, από την αστυνομία, έλαβε χώρα αργότερα το απόγευμα, σύμφωνα με μάρτυρες που μίλησαν στο CNN.
Η αστυνομία δεν σχολίασε στο CNN, αλλά αρνήθηκε ότι πυροβόλησε ποτέ διαδηλωτές με ανάρτηση στο Twitter.
Έδωσε μια εικόνα για το πώς μέλη του στρατού της Νιγηρίας και της αστυνομίας πυροβόλησαν στο πλήθος, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη.

Η παραδοχή από τη Νιγηρία το Σάββατο ότι χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά είναι άλλη μία σε μια σειρά συνεχώς μεταβαλλόμενων αφηγήσεων σχετικά με το τι συνέβη στις 20 Οκτωβρίου στην πύλη διοδίων Λέκι, όπου οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας.


Την Πέμπτη, ο Υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού Λάι Μοχάμεντ είπε ότι ο στρατός “πυροβόλησε άσφαιρα στον αέρα.” Επίσης, απέρριψε την έρευνα του CNN ως “ψευδείς ειδήσεις” και “παραπληροφόρηση”.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στο CNN το Σάββατο, ότι «παρακολουθούν στενά την απάντηση της κυβέρνησης της Νιγηρίας» στα γεγονότα στην πύλη διοδίων Λέκι και είπε: «Ζητούμε η έρευνα να είναι διεξοδική, αμερόληπτη και κατάλληλα διαφανής και οι δράστες να λογοδοτήσουν. “

Πηγή: CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα