ΑΘΗΝΑ
20:27
|
26.04.2024
Το Ιράν επικρίνει την αποχαιρετιστήρια "περιοδεία της αποτυχίας" του Πομπέο σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μάικ Πομπέο ξεκίνησε ένα ταξίδι-αστραπη στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή στις 13 Νοεμβρίου, επισκέπτοντας τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Το ταξίδι, πιθανότατα το τελευταίο υπό την ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών, πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 23 Νοεμβρίου.

Το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Μέση Ανατολή μοιάζει με μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία σε αναζήτηση των αποτυχημένων περιφερειακών πολιτικών της Ουάσιγκτον και σηματοδοτεί ότι το «περιθώριο αξιοποίησης ευκαιρίας» για ταπεινωμένους περιφερειακούς συμμάχους που έχουν συμμαχήσει με τη κυβέρνηση Τραμπ κλείνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σαιντάν Χατιτζάντεχ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, του οποίου η θητεία λήγει, φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο να κάνει κάποιο “πολιτικό ψάρεμα” για το μέλλον παρά να ακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χατιτζάντεχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

«Ορισμένες χώρες», είπε, άνοιξαν ένα «παράθυρο σε όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει ντροπιαστικά για τον εαυτό τους», προσθέτοντας ότι «τρεις ή τέσσερις διαβόητες χώρες που είναι απομονωμένες μεταξύ των δικών τους ανθρώπων» θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον.

Δυστυχώς, ορισμένοι από τους ηγεμόνες των χωρών της περιοχής ξόδεψαν όλη την αξιοπρέπεια και την τιμή τους σε ανθρώπους που έχουν ψηφιστεί από τον αμερικανικό λαό », πρότεινε ο Χατιτζάντεχ, αναφερόμενος στον Πομπέο και την κυβέρνηση Τραμπ.


Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «όσο πιο γρήγορα αυτές οι χώρες επιστρέψουν στην περιφερειακή συνεργασία, τόσο το καλύτερο».

Ο Χατιτζάντεχ κατέκρινε επίσης τον Πομπέο για την επίδειξη επίσκεψής του στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη στη Δυτική Όχθη και στα ύψη Γκολάν της Συρίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ισραήλ, υποδηλώνοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει «αν δεν υπήρχε η προδοσία ορισμένων Αράβων ηγεμόνων».

«Η απάνθρωπη λειτουργία του παρόντος καθεστώτος στον Λευκό Οίκο και η προδοσία ορισμένων ηγεμόνων στην περιοχή είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και αυτοί που έχουν δημιουργήσει αυτήν την ατμόσφαιρα πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Μια πηγή της συριακής κυβέρνησης αντήχησε τα συναισθήματα του Χατιτζάντεχ σχετικά με τα υψίπεδα του Γκολάν, αποκαλώντας την επίσκεψη του Πομπέο στο κατεχόμενο έδαφος «προκλητική» και επιπλήττοντας το Ισραήλ για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες «επιθέσεις» του κατά της Δαμασκού. Η πηγή τόνισε ότι το ταξίδι του Πομπέο ήταν παραβίαση του ψηφίσματος 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κήρυξε την προσάρτηση του Ισραήλ το 1981 στα ύψη του Γκολάν ως «άκυρη και χωρίς διεθνές νομικό αποτέλεσμα».

Τον Μάρτιο του 2019, η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την ισραηλινή «κυριαρχία» έναντι του κατεχόμενου Γκολάν και, τον Ιανουάριο του 2020, ενέκρινε προσωρινά την κατοχή διεθνώς αναγνωρισμένων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς εποίκους.

Η κυβέρνηση Τραμπ διευκόλυνε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν τον Σεπτέμβριο, με τη συμφωνία, γνωστή ως «Συμφωνίες Αβραάμ», καθιστώντας το Αμπού Ντάμπι και τη Μανάμα τις τρίτες και τέταρτες αραβικές χώρες και τις πρώτες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, που δημιουργούν διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Ένα μήνα αργότερα, το Σουδάν ενέκρινε μια παρόμοια συμφωνία με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ΗΠΑ να απομακρύνουν το Χαρτούμ από τον κατάλογο κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας.


Το Ιράν συνετάχθη με την Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλοντας τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν για τις συνθήκες, αποκαλώντας την απόφαση του Αμπού Ντάμπι «τεράστιο λάθος» και «ιστορική ηλιθιότητα καταδικασμένη σε αποτυχία» και προειδοποιώντας τη βασιλική οικογένεια του Μπαχρέιν ότι «πρέπει να περιμένει σκληρή εκδίκηση» από Ισλαμικούς μαχητές που σχεδιάζουν να «απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ». Όσον αφορά τη συμφωνία Σουδάν-Ισραήλ, η Τεχεράνη κατηγόρησε το Χαρτούμ ότι πληρώνει «λύτρα» για να αφαιρεθεί από τον κατάλογο που την χαρακτηρίζει κρατικό χορηγό τρομοκρατίας.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα