ΑΘΗΝΑ
13:49
|
01.07.2024
Η Ρωσία εκφράζει τη λύπη της για την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία "Ανοιχτοί Ουρανοί".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία εκφράζει τη λύπη της για την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία “Ανοιχτοί Ουρανοί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Λυπούμαστε γι’ αυτό. Θεωρούμε αυτή τη συμφωνία σημαντικό σύνδεσμό στην προσπάθεια ενίσχυσης της διμερούς εμπιστοσύνης στον οπλικό έλεγχο […]. Όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, είπαμε ότι αυτό το βήμα θα είχε αρνητικές συνέπειες και η ίδια η συμφωνία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.  

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς στις 22 Μαΐου, κατηγορώντας, για άλλη μία φορά, τη Μόσχα ότι παραβίασε τη συνθήκη. 

Χθες, Κυριακή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία.

“Σήμερα κλείνουν έξι μήνες από τότε που οι ΗΠΑ υπέβαλαν την ειδοποίησή τους για απόσυρση από τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς. Δεν είμαστε πλέον συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη συνθήκη που η Ρωσία παραβίαζε κατάφωρα για χρόνια. (σ.σ. Ο Πρόεδρος Τραμπ) δεν σταμάτησε ποτέ να βάζει την Αμερική πρώτη αποσύροντας μας από ξεπερασμένες συνθήκες και συμφωνίες που ωφέλησαν τους αντιπάλους μας εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας”, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσινγκτον είπε υποκριτικά ότι εάν αλλάξει η θέση της Ρωσίας, θα μπορούσε να επανεξετάσει την απόφασή της. Στην πραγματικότητα, κανείς [στις ΗΠΑ] δεν σκέφτηκε ποτέ να αναθεωρήσει τίποτα”, απάντησε χθες Κυριακή (22/11) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Ήταν όλα χάριν εντυπωσιασμού, σχεδιασμένα για να παραπλανήσουν τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών και το κοινό, που προέτρεψαν την Ουάσινγκτον να αλλάξει γνώμη. Όπως και στην περίπτωση άλλων συνθηκών ελέγχου των όπλων, οι ΗΠΑ αποφάσισαν σκόπιμα να υπονομεύσουν τη Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτή τη συμφωνία ήταν προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ)”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα