ΑΘΗΝΑ
07:20
|
04.05.2024

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα στο Λονδίνο απειλούν με νέες κυρώσεις όποιες δυνάμεις παρεμποδίσουν το Ενδολιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου […]

ARCHIV - 04.08.2020, Niedersachsen, Wilhelmshaven: Die Fregatte «Hamburg» läuft aus dem Hafen. Die Bundeswehr hat einen Verstoß gegen das UN-Waffenembargo gegen Libyen verhindert. Soldaten der deutschen Fregatte «Hamburg» kontrollierten am Donnerstag 09.09.2020 vor der libyschen Küste ein Tankschiff, wie das Hauptquartier der EU-Operation Irini mitteilte. Dabei sei festgestellt worden, dass das Schiff Kerosin geladen hatte, das vermutlich für militärische Zwecke genutzt werden sollte. Foto: Sina Schuldt/dpa +++ dpa-Bildfunk +++
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα στο Λονδίνο απειλούν με νέες κυρώσεις όποιες δυνάμεις παρεμποδίσουν το Ενδολιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου και άλλες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη που επιδεινώθηκε δραματικά από την καταστροφική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2011.

«Καλούμε όλες τις λιβυκές και διεθνείς πλευρές να απόσχουν από οιεσδήποτε παράλληλες και μη συντονισμένες πρωτοβουλίες που υπονομεύουν τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Είμαστε έτοιμες να πάρουμε μέτρα κατά αυτών που εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου» αναφέρουν στην ανακοίνωση αξιωματούχοι Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας.

Οι τέσσερις χώρες επιβεβαιώνουν παράλληλα την στήριξή τους στην Αμερικανίδα διπλωμάτη που διατηρεί το ρόλο της αναπληρώτριας απεσταλμένης του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς για την επίτευξη της τελευταίας συμφωνίας εκεχειρίας και του ενδολυβικού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που ξεκίνησε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, νέο γύρο διαβουλεύσεων μετά την επιτυχή έκβαση του πρώτου γύρου στην Τύνιδα μεταξύ 7 και 15 Νοεμβρίου.

Στόχος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ 75 Λίβυων αξιωματούχων (που εκπροσωπούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και  διάφορες πολιτικές παρατάξεις) είναι η προετοιμασία της διαδικασίας και του πλαισίου διεξαγωγής των πρώτων (μετά από χρόνια) λιβυκών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Οι πληροφορίες του Σπίγκελ για «έλεγχο» σε τουρκικό φορτηγό

Σήμερα, πάντως, το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, επικαλούμενο πηγές στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, αποκάλυψε ότι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις εμπόδισαν το βράδυ της Κυριακής την γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» που συμμετέχει στην αποστολή “ΕΙΡΗΝΗ” της ΕΕ για την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο όπλων να ερευνήσει τουρκικό εμπορικό φορτηγό πλοίο, «Rosaline A».

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της για έρευνα στο επίμαχο σκάφος που υποτίθεται πως μετέφερε “τρόφιμα και χρωστικές ουσίες” ενώ έπλεε 200 χλμ βόρεια της ανατολικής λιβυκής πόλης, Βεγγάζη.

Το περιοδικό ανέφερε πως η Τουρκία, απροκάλυπτα εξακολουθεί και παραβιάζει το διεθνές εμπάργκο στέλνοντας συνεχώς όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα