ΑΘΗΝΑ
06:47
|
01.04.2023
Το βιβλίο του Φραγκίσκου του Α΄ για τους λαϊκιστές τύπου Τραμπ και την υποκρισία των Καθολικών που τους στηρίζουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Το μπαλκόνι-άμβωνας παραμένει κλειστό, τα μουσεία της Αγίας Έδρας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δεν δέχονται πια επισκέπτες και ο Πάπας ακυρώνει τις γενικές ακροάσεις παρουσία κόσμου. Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τα πάντα στο Βατικανό και ο Ποντίφικας έχει χάσει την επαφή του με το ποίμνιο του που μέχρι πριν από ένα χρόνο κατέκλυζε την πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες του lockdown γράφτηκε το βιβλίο “Ας ονειρευτούμε: ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον” (Let us Dream: The Path to A Better Future) μια συνομιλία του Πάπα με έναν από τους βιογράφους του, τον Βρετανό Όστεν Άιβερι, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η του Δεκέμβρη.

Ο Φραγκίσκος μιλάει μερικές φορές με τους πιο προσωπικούς μέχρι σήμερα όρους για μια εποχή όπου βρισκόταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Τάσσεται υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από λευκούς αστυνομικούς, καταδικάζει τους “ψεκασμένους” συνωμοσιολόγους του κορονοϊού, κατακεραυνώνει τους “λαϊκιστές” πολιτικούς τύπου Τραμπ (σ.σ. χωρίς να το να κατονομάζει) που υποκινούν συγκεντρώσεις που θυμίζουν εκείνες του Μεσοπολέμου του Χίτλερ και καταδικάζει την υποκρισία των συντηρητικών καθολικών που τις στηρίζουν.

Ο Φραγκίσκος επικρίνει ιδίως εκείνους που αγανακτούν “επειδή είναι υποχρεωμένοι να φορούν μια μάσκα”, μια υποχρέωση που περιγράφουν ως “μια κατάχρηση της κρατικής εξουσίας”, χωρίς να ανησυχούν ποτέ για εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους ή δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση.

“Δεν θα δεις ποτέ αυτούς τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ (…), είναι ανίκανοι να βγουν από τον μικρόκοσμο των συμφερόντων τους”, συμπληρώνει ο Αργεντινός πάπας. Ο βίαιος θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στα τέλη Μαΐου είχε προκαλέσει ένα κύμα διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες  και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πάπας, που έχει δεσμευτεί στην προάσπιση των μειονοτικών ομάδων, είχε εκείνη την εποχή χαρακτηρίσει “ανυπόφορη” κάθε μορφή ρατσισμού.

Οι πολέμιοι της μάσκας δεν διαδηλώνουν “για τις παραγκουπόλεις όπου τα παιδιά δεν έχουν νερό και εκπαίδευση”, ούτε προκειμένου “τα τεράστια ποσά που επενδύονται στο εμπόριο όπλων να χρησιμοποιηθούν για να τραφεί το σύνολο της ανθρώπινης φυλής και να πάει σχολείο κάθε παιδί”, εκτιμά ο Φραγκίσκος.

Ο 83χρονος Πάπας καταγγέλλει, επίσης, χωρίς να τις κατονομάσει, “τις κυβερνήσεις που αγνόησαν τις οδυνηρές αποδείξεις της αύξησης του αριθμού των θανάτων με αναπόφευκτες και σοβαρές συνέπειες”, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Αναγνωρίζει, εντούτοις, ότι “η πλειονότητα των κυβερνήσεων ενήργησε με υπεύθυνο τρόπο, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα