ΑΘΗΝΑ
02:08
|
25.04.2024
Μουρίγιο και Λόπες καλούνται να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στις σφαγές διαδηλωτών τον περασμένο Νοέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δύο από τους κυρίους της φωτογραφίας ήταν υπουργοί της ντε φάκτο κυβέρνησης της Βολιβίας. Σήμερα είναι και οι δύο αυτοεξόριστοι. Αριστερά είναι ο Λουίς Φερνάντο Λόπες, πρώην Υπουργός Άμυνας, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη Βραζιλία. Στο κέντρο είναι ο Αρτούρο Μουρίγιο, πρώην Υπουργός Εσωτερικών και “ισχυρός βραχίωνας” της κυβέρνησης της Τζανίνε Άνιες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Βολιβιανής Αστυνομίας είναι κάπου στις ΗΠΑ.

Στη φωτογραφία ο Μουρίγιο δείχνει τις χειροπέδες με τις οποίες θα συλλάβει τον Έβο Μοράλες. Τώρα όμως είναι αυτός που προσπαθεί να διαφύγει τη σύλληψη. Ο Μουρίγιο και ο Λόπες καλούνται να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στις  σφαγές των διαδηλωτών στη Σακάμπα και τη Σενκάτα τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και για διάφορα οικονομικά σκάνδαλα, όπως για παράδειγμα, η αγορά δακρυγόνων με υπερβολική χρέωση. Η Αστυνομία της Βολιβίας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για εύρεση των δύο φυγάδων μέσω της Ιντερπόλ.

Διέφυγαν μαζί από τη χώρα τρεις μέρες πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Έφυγαν από την πρωτεύουσα Λα Πας με αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας στις 5 Νοεμβρίου. Το αεροπλάνο τους άφησε στο Πόρτο Σουάρες, ένα παραποτάμιο λιμάνι στην Περιφέρεια της Σάντα Κρους, 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βραζιλία. Από εκεί πέρασαν στη Βραζιλία. Εκεί οι δύο σύντροφοι χωρίστηκαν. Ο Λόπες παρέμεινε στη Βραζιλία, ενώ τέσσερεις ημέρες μετά, στις 9 Νοεμβρίου, ο Μουρίγιο έφυγε με τακτική πτήση για τον Παναμά, απ’ όπου τελικά κατέληξε στις ΗΠΑ.

Δικαιοσύνη και διοικητική ανασυγκρότηση

Η απονομή δικαιοσύνης για όσα συνέβησαν στη Βολιβία τον χρόνο που πέρασε είναι από τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα για τη χώρα. “Σεβόμαστε τον θεσμικό χαρακτήρα των ενόπλων δυνάμεων”, είπε ο Υφυπουργός Συντονισμού Φρέντυ Μπομπαρίν, “αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί που διέπραξαν εγκλήματα θα μείνουν ατιμώρητοι”.

Για να προωθήσει την έρευνα των σφαγών στη Σακάμπα και Σενκάτα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της νέας κυβέρνησης, Ιβάν Λίμα, επιβεβαίωσε ότι στις 23 Νοεμβρίου καταφτάνει επιτροπή του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR), αποτελούμενη από πέντε εμπειρογνώμονες και τον πρόεδρό του, Γιοέλ Χερνάντες Γκαρσία.

Ο Μεξικανός Πρόεδρος του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
(IACHR), Γιοέλ Χερνάντες Γκαρσία.

Η τελευταία λέξη για τα γεγονότα της Σακάμπα και της Σενκάτα ανήκει ασφαλώς στην Κυβέρνηση και τους Δικαστές της Βολιβίας – είπε ο Γκαρσία. Όμως η έρευνα θα είναι διεθνής και θα έχει τη μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση. Ανοίγουμε τις πόρτες και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ερευνήσει, να αξιολογήσει και να εκδώσει μια έκθεση.

Εν τω μεταξύ, ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη διοίκηση της αστυνομίας, του στρατού, και των υπουργείων, είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία της χώρας για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα