ΑΘΗΝΑ
04:45
|
20.04.2024
Αφορμή έδωσε εικοτολογικό σενάριο της επιθεώρησης Military Watch.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέλος στα σενάρια που έφεραν τις ΗΠΑ να αρνούνται την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, F-35 έβαλε απόψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης σχολίασε με τις λέξεις “Δεν είναι αλήθεια” σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της εφημερίδας Πρώτο Θέμα που αναπαρήγαγε “φουσκώνοντας” (πιθανώς για λόγους εντυπωσιασμού) ανυπόγραφο ρεπορτάζ της στρατιωτικής επιθεώρησης Military Watch με αναφορές στο θέμα των F-35.

Το ρεπορτάζ του Military Watch έφερε τον παραπλανητικό τίτλο: “Πώς η Τουρκία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την πιθανή ανάπτυξη F-35 από την Ελλάδα με S-400s και Su-35s”.

Ωστόσο, εάν κανείς διάβαζε προσεκτικά τις υποτιθέμενες “νέες” πληροφορίες του περιοδικού θα διαπίστωνε πως δεν παρέθετε από κάποια συγκεκριμένη πηγή ζήτημα “άρνησης” πώλησης των F-35 στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Αναπαρήγαγε κυρίως γνωστές πρόσφατες τουρκικές αντιδράσεις όπως αυτή του Τούρκου ε.α. αρχιστράτηγου Νετζάτ Εσλέν που είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα προμηθευτεί τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, τότε η Τουρκία θα βασιζόταν στα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα των S-400.

Το ίδιο άρθρο αναφέροντας πιθανές ρωσικές αμυντικές λύσεις για την Τουρκία (π.χ. Su-35), στην περίπτωση απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα, καταλήγει στο δικό του συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τις ΗΠΑ να τα πουλήσουν στην Αθήνα ώστε “να εμποδίζει περαιτέρω αμυντικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας”.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι πληροφορίες αποκαλύπτουν, και με αυτή την αφορμή, το νέο μεγάλο παζάρι και κούρσα εξοπλισμών που εντείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι,δηλαδή, φανερό πως οι πολεμικές βιομηχανίες (ανεξαρτήτως προέδρου στις ΗΠΑ) τρίβουν τα χέρια τους μπροστά στα νέα χρυσά συμβόλαια εξοπλισμών που μπορεί να τους προσφέρει η επικίνδυνη αύξηση της έντασης σε ακόμη μία περιοχή αυξημένης γεωπολιτικής, στρατηγικής σημασίας…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα