ΑΘΗΝΑ
14:03
|
03.05.2024
Η διερεύνηση της προέλευσης του ιού μπορεί να διαρκέσει χρόνια και σίγουρα οι έρευνες θα απλωθούν εκτός Κϊνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το επίσημο σχέδιο για τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας Covic-19. Η μελέτη θα ξεκινήσει στην κινεζική πόλη Γουχάν.

Η διερεύνηση της πορείας της διασποράς του ιού είναι σημαντική για την πρόληψη τυχόν μελλοντικών μεταδόσεων από ζώα. Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες, αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο μεταπήδησε στους ανθρώπους είναι άγνωστος.

Στο παρελθόν άλλοι κορονοϊοί έχουν μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή. Για παράδειγμα, ο ιός SARS-CoV-1 που προκάλεσε την επιδημία το 2002-04 προήλθε πιθανότατα από ρακούν ή μοσχογαλή.  

“Η εύρεση ενός ζώου με λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι σαν να ψάχνoυμε ψύλλους στα άχυρα. Μπορεί να μην βρεθεί ποτέ μια νυχτερίδα ή άλλο ζώο με τον ιό”, δηλώνει η Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος στο Columbia University της Νέας Υόρκης.  

Η διερεύνηση της προέλευσης του ιού μπορεί να διαρκέσει χρόνια χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα, ενώ θα πρέπει να κινηθεί κι εντός του πλαισίου της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αποκαλεί τον κορονοϊό “κινεζικό ιό”, ενώ η “το Πεκίνο προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ιός της Κίνας”, λέει η Λίνφα Γουάνγκ, ιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εξηγώντας ότι το παιχνίδι της πολιτικής ευθύνης δημιουγεί προβλήματα στην έρευνα.

Η έρευνα 

Μια διεθνής ομάδα επιδημιολόγων, ιολόγων και ερευνητών με εμπειρία στη δημόσια υγεία, την κτηνιατρική και την υγιεινή των τροφίμων θα ηγηθεί της έρευνας του ΠΟΥ για την Covid-19.  

Το πρώτο σκέλος της έρευνας θα διεξαχθεί πιθανόν από ερευνητές που βρίσκονται ήδη στην Κίνα, με τους υπόλοιπους της ομάδας να μεταβαίνουν στη Κίνα αφού εξεταστούν πρώτα τα αρχικά αποτελέσματα.  

Στη Γουχάν, θα ερευνηθεί προσεκτικά η αγορά νωπού κρέατος στη Χουανάν, την οποία είχαν επισκεφτεί πολλοί από τα πρώτα περιστατικά Covid-19. Στην πορεία θα ερευνηθούν και άλλες υπαίθριες αγορές.

Ήδη έχουν μελετηθεί δείγματα κατεψυγμένων ζώων που είχαν σφαγιασθεί στην αγορά της Χουανάν, αλλά δεν βρέθηκαν ενδείξεις για SARS-CoV-2. Παρόλο αυτά, σε δείγματα από λύματα, ανιχνεύθηκε ιός.  

“Οι προκαταρκτικές μελέτες δεν απέφεραν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν το πεδίο της έρευνας”, αναφέρεται στη σχετική έκθεση. Η αποστολή του ΠΟΥ θα ερευνήσει τα ζώα που πωλούνται στην αγορά, όπως αλεπούδες, ρακούν και ελάφια, αλλά και ζώα που δεν καταναλώνονται ως τροφές, αλλά μπορούν να μολυνθούν με τον ιό, όπως οι γάτες και τα μινκ.  

Η ομάδα θα εξετάσει επίσης και τα αρχεία νοσοκομείων της Γουχάν, για να διερευνήσει αν ο ιός είχε εξαπλωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ερευνητές θα πάρουν συνέντευξη από τους πρώτους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με Covid-19, για να εντοπίσουν που εκτέθηκαν και θα εξετάσουν δείγματα για παρουσία αντισωμάτων που συλλέχθηκαν από επαγγελματίες υγείας, τεχνικούς εργαστηρίων και αγρότες εβδομάδες και μήνες πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.  

“Η τοποθεσία όπου εντοπίζεται η πανδημία για πρώτη φορά δεν συνιστά απαραίτητα το σημείο όπου ξεκίνησε”, αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ, με τη Γουάνγκ να σημειώνει ότι αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι η άμεση πηγή του SARS-CoV-2 είναι πιθανότερο να εντοπίζεται σε νυχτερίδες εκτός της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει να ερευνήσει νυχτερίδες και άλλα άγρια ζώα σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.  

Με βάση τα τελευταία ευρήματα, η έρευνα θα πρέπει επίσης να δώσει προτεραιότητα σε θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους, όπως το ρακούν και η μοσχογαλή, τα οποία είχαν σημαντικό ρόλο στην επιδημία του SARS το 2002. “Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά σε αυτά τα ζώα στην έκθεση και δεν έχουμε πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με το αν αυτά τα ζώα έχουν ελεγχθεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Μπιρ, ιολόγος στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία των Ζώων στη Ριμς της Γερμανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα