ΑΘΗΝΑ
15:27
|
12.05.2024
Το Πεκίνο υπενθύμισε τη "δεδομένη αντίθεσή" του σε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (23/11) ότι το Πεκίνο “οφείλει να απαντήσει” στην ανεπίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ταϊβάν το Σαββατοκύριακο υψηλός αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, εξέφρασε τη “δεδομένη αντίθεση” του Πεκίνου σε οποιαδήποτε διπλωματική ή στρατιωτική επαφή μεταξύ Αμερικανών και Ταϊβανών αξιωματούχων και κάλεσε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν “την ευαισθησία του Κινο-Ταϊβανέζικου ζητήματος”. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση, η κυβέρνησή του “δικαιούται και οφείλει να απαντήσει” σ’ αυτήν την ενέργεια, χωρίς να προσδιορίζει το είδος της “απάντησης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ταϊβάν είναι ο ναύαρχος Μάικλ Στούντμαν, αρχηγός των των μυστικών υπηρεσιών του στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού και των Ασιατικών ακτών. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση της επίσκεψης του Στούντμαν, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν επιβεβαίωσε την Κυριακή την άφιξη στη χώρα ενός Αμερικανού αξιωματούχου.

Εφόσον ισχύει η είδηση, ο Στούντμαν είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που επισκέπτεται την Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια. Πριν από λίγους μόλις μήνες είχαν πραγματοποιήσει επίσημα ταξίδια στην Ταϊβάν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ και ο τομεάρχης Οικονομικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εσωτερικών, Κιθ Κραχ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η Κίνα “απάντησε” στην Ταϊβάν με πτήσεις μαχητικών αεροπλάνων κοντά στις ακτές της νησιωτικής χώρας.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν προκειμένου να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο με την Κίνα. Τους τελευταίους μήνες ενέκρινε πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας 1.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, ενώ οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας.

Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την αυτονομία της Ταϊβάν και αντιτίθεται στη σύναψη οποιονδήποτε σχέσεων μεταξύ τρίτων χωρών και του νησιωτικού κράτους.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα