ΑΘΗΝΑ
18:00
|
20.04.2024
Είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας που θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, κατηγορούμενος για διαφθορά και απόπειρα χρηματισμού ενός δικαστή με αντάλλαγμα την απόσπαση πληροφοριών σχετικά μια έρευνα για τα οικονομικά του κόμματός του.

Η ακροαματική διαδικασία της δίκης του Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 ως το 2012 είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας, ενώ ένα πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, ο πρώην δικαστής Γκιλμπέρ Αζιμπέρ είναι πλέον 74 ετών και αναμένεται να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο λόγω προγραμματισμένων ιατρικών εξετάσεων. Εφόσον συμβεί αυτό, εκτιμάται ότι οι εργασίες του δικαστηρίου που βάσει προγραμματισμού θα διαρκέσουν ως τις 10 Δεκέμβρη, θα διακοπούν και σήμερα, Δευτέρα 23/11.

Ο Σαρκοζί δεν είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που κατηγορήθηκε για διαφθορά: Ο Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή το 2011 για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και παραπλάνηση της κοινής γνώμης την περίοδο που ήταν ακόμα δήμαροχος του Παρισιού. Αλλά εκείνος δεν είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε καταδικαστεί ερήμην.

Στην περίπτωση του Σαρκοζί, εδώ και αρκετά χρόνια, δικαστές στη Γαλλία ερευνούν την προεκλογική εκστρατεία του 2007, για την οποία ο πρώην πρόεδρος φαίνεται ότι κατέφυγε στη χρήση μυστικών δωρεών και αδήλωτων κονδυλίων. Ο Σαρκοζί και ο τότε νομικός του εκπρόσωπος, Τιερί Ερζόγκ, κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τον Αλμπέρ Αζιμπέρ προσφέροντάς του μια θέση υψηλού κύρους στο Μονακό, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών για την πορεία της συγκεκριμένης έρευνας.

Μια σειρά ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την περίοδο 2013-14 “καίνε” τον Σαρκοζί και τον Ερζόγκ, οι οποίοι χρησιμοποιούν το κωδικό όνομα “Πολ Μπίσμουθ” όταν αναφέρονται στον Αζιμπέρ. Σε κάποια από τις υποκλαπείσες συνομιλίες, ο Σαρκοζί αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Αζιμπέρ: “Θα τον βοηθήσω, θα του δώσω προαγωγή”.

Ο Νιολά Σαρκοζί αρνείται τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ δεν πήρε τελικά τη θέση στο Μονακό: “Εκείνος δεν πήρε τίποτα κι εγώ δεν προσέγγισα κανέναν εκ μέρους του. Επιπλέον, εξαιρέθηκα από την έρευνα του ακυρωτικού δικαστηρίου” είχε δηλώσει το 2014, αναφερόμενος στη δικαστική μάχη για να καθαρίσει το όνομά του. Όντως, τον Οκτώβριο του 2013, το δικαστήριο τον είχε εξαιρέσει από τις έρευνες των καταγγελιών για παράνομες πληρωμές από την κληρονόμο της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ προς το κόμμα του, στην προεκλογική εκστρατεία του 2007.

Οι κατηγορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Σαρκοζί και διάφοροι συνεργάτες του εκείνο το διάστημα έλαβαν αρκετά εκατομμύρια από τη Λιβύη για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας τους. Ηγέτης της Λιβύης τότε ήταν ακόμα ο Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Σαρκοζί θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου και τον Μάρτιο για μία ακόμα υπόθεση διαφθοράς, την ‘υπόθεση Bygmalion’, που σχετίζεται με την υπέρβαση των επιτρεπόμενων εξόδων στην προεκλογική καμπάνια του 2012 (στην οποία τελικά απέτυχε να επανεκλεγεί).

Επιπλεον, μόλις τον περασμένο μήνα, απαγγέλθηκαν εις βάρος του κατηγορίας για “συμμετοχή σε εγκληματική συνωμοσία”, τις οποίες επίσης έχει αρνηθεί, αλλά δεν αποκλείεται να τον οδηγήσουν σε μία ακόμα δίκη.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα