ΑΘΗΝΑ
10:30
|
19.05.2024
Περισσότεροι από 300 βομβαρδισμοί ή επιθέσεις αυτοκτονίας σε σχολεία το διάστημα 2017-2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα τελευταία 14 χρόνια στο εμπόλεμο Αφγανιστάν σκοτώνονται ή τραυματίζονται κατά μέσο όρο πέντε παιδιά την ημέρα. Η μη κυβερνητική οργάνωση “Save the Children” ανακοίνωσε ότι από το 2005 έως το 2019 τουλάχιστον 26.025 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριασθεί στην πατρίδα τους, το Αφγανιστάν, το οποίο συγκαταλέγεται στις 11 πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τα παιδιά.

Μόνο το 2019 σκοτώθηκαν 874 παιδιά και 2.275 ακόμη τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού αριθμού των παιδιών που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν σε εμπόλεμες περιοχές σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η ΜΚΟ. Τα παιδιά αυτά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνή ΜΚΟ βασίζονται σε δεδομένα και εκθέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  Η οργάνωση “Save the Children” απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα έθνη δωρητές να προστατεύσουν το μέλλον των παιδιών στο Αφγανιστάν ενόψει της σημαντικής διάσκεψής τους στη Γενεύη στις 23 και 24 Νοεμβρίου.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι τα σχολεία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους στόχους επιθέσεων στη χώρα. Το διάστημα 2017-2019 περισσότερα από 300 σχολεία δέχθηκαν επιθέσεις στο Αφγανιστάν σύμφωνα με την οργάνωση “Save the Children”. “Φανταστείτε να ζείτε σε μια χώρα με τον φόβο ότι σημερινή θα είναι η ημέρα που το παιδί σου θα σκοτωθεί ή θα τραυματισθεί σοβαρά σε μια επίθεση αυτοκτονίας ή σε μια αεροπορική επιδρομή. Κι όμως αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς γονείς που έχασαν τα παιδιά τους μέσα σε μια σχολική αίθουσα”, δήλωσε ο Κρις Νιαμάντι, υπεύθυνος της “Save the Children” στο Αφγανιστάν.

Προηγούμενη έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) είχε αναφέρει ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 συνολικά σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν 5.939 άμαχοι, το 31% εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το 2001 στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης με εντολή του Τζορτζ Μπους του νεότερου για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Οι Ταλιμπάν έχασαν την εξουσία, αλλά στη συνέχεια ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους και σήμερα ελέγχουν περιοχή πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που ήλεγχαν όταν αναπτύχθηκε στη χώρα ο διεθνής συνασπισμός δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ξεκινήσει μια σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα στο πλαίσιο της υπογραφής μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και στους αντάρτες. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν πλέον περιέλθει σε αδιέξοδο και έχει σημειωθεί μια αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν κι άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, στην οποία ζουν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αφγανοί.

Το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν από την έκρηξη ρουκετών που έπληξαν κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, κοντά στην Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται πρεσβείες και διεθνείς εταιρείες.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο στρατός του Αφγανιστάν δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει  μόνος του χωρίς τη συνδροδή ξένων δυνάμεων στις επιθέσεις των ανταρτών. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νέες περικοπές και μείωση κατά 2.000 των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Αν η εν λόγω αποχώρηση πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν θα απομείνουν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα