ΑΘΗΝΑ
10:49
|
06.05.2024
Ενώ οι νοσοκομειακοί έχουν γονατίσει, η κυβέρνηση στελεχώνει τις επιταγμένες κλινικές με προσωπικό του ΕΣΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική είναι η κατάσταση και ασφυκτική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, καθώς τα κρούσματα, οι εισαγωγές και οι θάνατοι των συνανθρώπων μας από κορονοϊό παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πλέον στην Αττική υπάρχουν 48 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσοκομεία και νοσηλευτικό προσωπικό πιέζονται αφόρητα, μόλις μία!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι είναι ότι ασθενείς διασωληνώνονται ακόμη και εκτός ΜΕΘ, ενώ αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς είναι ότι διασωληνώνονται κυρίως νέοι, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τούτων δοθέντων, στην μάχη κατά της πανδημίας μπαίνει πλέον και ο στρατός, αφού έπειτα από την απόφαση της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, αναπτύσσεται η 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως. 

Το “φορητό” νοσοκομείο για COVID στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμο την Πέμπτη. Η εγκατάσταση είναι παρόμοια με την 299 ΚΙΧΝΕ (Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας) που είχε στηθεί το 2005 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Παράλληλα και σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι επιτάξεις θα προχωρήσουν όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα όπου η κατάσταση παραμένη δραματική.

Σημειώνεται ότι στο ΑΧΕΠΑ, καλυμμένες είναι και οι 44 κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει και η μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό στις δύο ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί.

Στελεχώνουν τις επιταγμένες κλινικές με προσωπικό του ΕΣΥ

Επιπλέον και παρότι οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στην κυβέρνηση για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, μαθαίνουν ότι οι δύο επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης θα στελεχωθούν από το εξαντλημένο και γονατισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της πόλης.

Κάτω από αυτές τις πολεμικές συνθήκες γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ καλούνται να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα, με δήλωσή της σημειώνει ότι “χωρίς αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και το λαό της Θεσσαλονίκης, που μετράει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σοβαρά νοσούντες, ζητάνε από ειδικευόμενους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ και του Παπανικολάου να μετακινηθούν και να ενισχύσουν ιδιωτική κλινική. Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό υπερεξαντλημένοι, λίγοι και χωρίς ωράριο, προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε συνθήκες πολέμου. Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία νοσούν από covid-19. Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν SOS για την αντιμετώπιση των αρρώστων με covid. Την ώρα που οι γιατροί εκπέμπουν SOS για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων μη covid αρρώστων. Την ώρα που οι γιατροί βγάζουν κραυγή αγωνίας, ότι έχουν ξεπεραστεί τα χρονικά περιθώρια, ζητώντας την άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και την πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό τον κρατικό σχεδιασμό την ίδια ώρα ο δημόσιος τομέας επιτάσσεται από τον ιδιωτικό. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται και αυτή την ώρα χωρίς ίχνος ντροπής”.

Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση δεν είπε τίποτα για αυτές τις εξελίξεις και αρκέστηκε να επαναλάβει όσα είπε για την κατάσταση και τις επιτάξεις τις προηγούμενες ημέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα